Reģimants Adomaitis nevēlas piedalīties oficiālajās Lietuvas neatkarības atjaunošanas svinībās

Pazīstamais lietuviešu aktieris Reģimants Adomaitis paziņojis, ka nepiedalīsies valsts vadības rīkotajās Lietuvas neatkarības atjaunošanas 20.gadadienas oficiālajās svinībās 11.martā, lai gan saņēmis ielūgumu no prezidentes Daļas Grībauskaites un Seima.

"Divdesmit gadus esmu gājis kopā ar brīvo Lietuvu, bet atnācis to vairs neatrodu," sacījis aktieris, kas savulaik bijis Lietuvas atmodas kustības jeb Sajūža iniciatīvas grupā un šobrīd darbojas pirms gada dibinātās Apvienotās demokrātiskās kustības vadībā.

Kopā ar vairākām citām pazīstamām Lietuvas personībām viņš parakstījis aicinājumu Lietuvas tautai, kurā cilvēki mudināti "kopā lemt, kas būtu darāms, lai atjaunotu valstī taisnīgumu un konstitucionālo kārtību, atgūtu nelikumīgu darījumu ceļā nozagtos miljonus, apturētu sociālo pabalstu samazināšanu un uzņēmējdarbības gremdēšanu". Manifesta autori arī aicina valsts vadību norobežoties no biznesa interešu grupām un mazināt plaisu starp varu un tautu.

Aicinājumu parakstījis Apvienotās demokrātiskās kustības priekšsēdētājs, pazīstamais jurists un cilvēktiesību aizstāvis Ķēstutis Čilinsks, diriģents profesors Sauļus Sondeckis, atvaļinātais brigādes ģenerālis Česlovs Jezersks un citas pazīstamas personības, kopskaitā divdesmit cilvēki.

Adomaitis norādījis, ka viņš 11.martu gatavojas svinēt Viļņas Taura kalnā, kur paredzēts Apvienotās demokrātiskās kustības rīkots svētku pasākums un brīvības cīņu upuru pieminēšana.

Februāra vidū Apvienotā demokrātiskā kustība paziņoja par nodomu ierosināt referendumu, kurā tiktu izvirzīti jautājumi par sabiedrības interešu jēdzienu, speciālas tiesas iedibināšanu augstākajām amatpersonām un iespēju tieši vērsties Konstitucionālajā tiesā.