Eirozona plāno līdz septembrim vienoties par finanšu transakciju nodokli

© Scanpix

Eirozonas dalībvalstis ceturtdien devušas sev laiku līdz septembrim, lai panāktu vienošanos par ilgi aizkavēto finanšu transakciju nodokli (FTN), neskatoties uz Lielbritānijas paustajiem iebildumiem.

Finanšu transakciju nodokļa ieviešanas plāns pirmo reizi tika ierosināts 2011.gadā, lai bankām un investīciju uzņēmumiem liktu maksāt par pārmērībām, kas noveda pie 2008.gada finanšu sistēmas sabrukuma un parādsaistību krīzes.

Ceturtdien desmit eirozonas dalībvalstis nolēma, ka ir panākts pietiekams progress attiecībā uz FTN, lai varētu vēl dažus mēnešus veikt pārrunas.

"Ir vēl divi tehniski jautājumi, kurus nepieciešams atrisināt," norādīja Austrijas finanšu ministrs Hanss Jērgs Šellings. "Visiem ir skaidrs, ka, ja mēs līdz septembrim nepanāksim risinājumu, mēs, visticamāk, to arī neatrādīsim."

Paredzēto nodokli spēcīgi atbalsta Vācija un Francija, taču pārrunas ieilgušas saistībā ar joprojām neatrisinātajiem jautājumiem par šī nodokļa apjomu, kādus finanšu produktus tas aptvers un kāda būs likme.

Šo nodokli atbalsta Vācija, Francija, Itālija, Spānija, Austrija, Beļģija, Grieķija, Portugāle, Slovākija un Slovēnija.

Tikmēr Lielbritānija, kur atrodas viens no pasaulē lielākajiem finanšu tirgiem, vairākkārt kritizējusi FTN, uzskatot, ka tas negatīvi ietekmēs biznesu un mudinās investorus doties uz citām valstīm, lai izvairītos no šī nodokļa maksāšanas.

Svarīgākais