Lielbritānijai pēc "Brexit" var nākties celt nodokļus un samazināt pabalstus

Jau jūnijā Lielbritānijā notiks referendums, kurā tiks lemts par palikšanu Eiropas Savienībā. Šobrīd aktīvi tiek rīkotas kampaņas, kurās cilvēki tiek aģitēti izlemt par labu vai sliktu palikšanai ES. © SCANPIX

2.lapa

Politiķis arī skaidroja, ka neviens nevar prognozēt notikumus pēc Lielbritānijas balsojuma par izstāšanos no ES. "Šādas situācijas vienkārši nav bijušas. Bet skaidrs ir viens - efekts Lielbritānijai un ES būs dramatisks," viņš sacīja.

Kā iespējamo scenāriju Fraijers minēja to, ka vairākas valstis varētu prasīt īpašu statusu ES vai arī pat pamest savienību. "Ņemsim vērā, ka partijas, kas iestājas pret ES, sāk gūt ļoti lielu atbalstu," viņš izteicās.

Tikmēr Latvijas Universitātes asociētais profesors Daunis Auers skaidroja, ka Lielbritānijas iemaksas ES budžetā veido aptuveni 10% no visa finansējuma. Viens no iespējamajiem situācijas pavērsieniem varētu būt tāds, ka pēc Lielbritānijas izstāšanās tas pazūd pilnībā, līdz ar to vairākām valstīm, tostarp Latvijai, varētu nākties šo iztrūkumu mazināt.

"Reālistiskais variants ir tāds, ka sekos budžeta pieaugums, jo vairs īsti nebūs neviena, kas iestāsies par ES budžeta samazināšanu. To parasti darīja Lielbritānija. Tas savukārt radīs situāciju, ka vairākas valstis palielinās savas iemaksas, radot vēl ciešāku savienību," viņš sacīja.

Svarīgākais