Grieķijā aiztur antikvariāta kontrabandistus

Grieķijas policija netālu no Salonikiem aizturējusi divus vīriešus, pie kuriem atrasti vairāki seni mākslas darbi, kurus viņi bija vēlējušies pārdot.

Par Maķedonijas Aleksandra bronzas statuju viņi cerējuši saņemt 7 miljonus eiro. AP vēsta, ka kontrabandistus izdevies apcietināt brīdī, kad uz autostrādes pārbaudei apstādināta viņu automašīna un tajā atrasti antīkie priekšmeti. Saloniku policijas priekšnieks Dimitris Caknakis sarunā ar žurnālistiem gan norādījis, ka 48 gadus vecais biznesmenis un 51 gadu vecais fermeris jau iepriekš nokļuvuši policijas uzmanības lokā. "Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju, viņi jau vairāk nekā gadu centās pārdot mākslas darbus," viņš sacījis.

Apcietināto automašīnā atrasta 65 centimetrus garā Maķedonijas Aleksandra statuja, kas, iespējams, nākusi no skulptora Lisiposa darbnīcas un datējama ar IV gadsimtu pirms mūsu ēras. Tāpat pie kontrabandistiem uzietas divu I gadsimta statuju bronzas galvas (tās viņi cerējuši pārdot par 4–6 miljoniem eiro) un citi mākslas darbi, to skaitā divi reti Korāna izdevumi. Jāatgādina, ka saskaņā ar Grieķijas likumiem šajā valstī bez īpašas Kultūras ministrijas atļaujas nav atļauta senlietu atrašanās privātīpašumā. Izmeklēšana šajā lietā turpinās, taču vietējie izmeklētāji uzskata, ka mākslas darbi kontrabandas ceļā ievesti no Turcijas.