Futbola huligāni trako Marseļā un Nicā

IEBRUKUMS. Spēles beigās Krievijas izlases fani iebruka angļu sektorā © Scanpix

Eiropas futbola čempionāts Francijā sācies ar masu nekārtībām, kas atsaukušas atmiņā bēdīgi slavenos futbola huligānisma ziedu laikus. Marseļā un Nicā sadursmēs starp dažādu komandu piekritējiem ievainojumus guvuši 44 cilvēki.

Krievijas un Anglijas izlašu spēle noslēgusies ar krievu līdzjutēju sarīkotu uguņošanu un iebrukumu angļu fanu sektorā, kas licis UEFA uzsākt oficiālu izmeklēšanu, un Krievijas Futbola savienībai (RFS) draud sankcijas, lēmums par kurām tikšot pieņemts rīt.

Jau neilgi pēc tam, kad Anglijas un Krievijas izlases tika ielozētas vienā grupā, turnīra rīkotāji šai spēlei piešķīra «augsta riska» pakāpi, prognozējot, ka abu komandu fani bez savstarpējas rēķinu kārtošanas neiztiks. Tādēļ šķiet pārsteidzoši, ka ne tikai nav varēts novērst trīs dienas ilgušos kautiņus un sadursmes pilsētā, bet drošības dienesti arī izrādījušies bezspēcīgi stadionā, kur abu komandu piekritēju plūsmas nav pienācīgi nošķirtas. Vakar to savā paziņojumā nācās atzīt arī Eiropas Futbola asociāciju savienībai (UEFA), kas solījusies ciešāk sadarboties ar vietējām varas struktūrām un nākamajās spēlēs iespējamus incidentus novērst.

Interesanti, ka vēl sestdienas pievakarē UEFA pārstāvji bezspēcīgi plātīja rokas, apgalvojot, ka par pilsētā notikušajiem incidentiem viņi nekādas sankcijas pret Krievijas vai Anglijas Futbola federācijām pieņemt nevar, jo tām nav jāatbild par fanu pastrādāto ārpus stadiona. Taču pēc pirotehnikas lietošanas un agresīvās uzvedības spēles izskaņā vakar tomēr uzsākta izmeklēšana pret Krievijas Futbola savienību, kuras vadītājs Vitālijs Mutko izteicis cerību, ka Krievijai draud tikai naudassods. Interesanti, ka uzreiz pēc spēles V. Mutko apgalvoja, ka «nekas īpašs nav noticis», izliekoties nemanām gan krievu fanu izšauto signālraķeti Anglijas līdzjutēju sektora virzienā, gan to, ka Krievijas līdzjutēji īsi pēc tam iebrukuši šajā sektorā, cenšoties atņemt tobrīd diezgan miermīlīgi noskaņotajiem angļiem viņu karogus. Krievijas mediji tikmēr vēsta, ka Anglijas fani visu spēles laiku provocējuši krievus, skandējot aizvainojošus dzejolīšus par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un mildronāta lietošanas dēļ diskvalificēto tenisisti Mariju Šarapovu.

Starptautiskās ziņu aģentūras atgādina, ka jau kopš ceturtdienas pievakares sākušas pienākt satraucošas ziņas no Marseļas, kur uz savas komandas pirmo spēli čempionātā ieradās aptuveni 20 000 Anglijas izlases piekritēju. Angļiem šajā pilsētā ir slikta slava kopš 1998. gada Pasaules kausa izcīņas, kad notika grandiozas sadursmes starp faniem pirms Anglijas un Tunisijas izlašu spēles, tādēļ neesot pārsteigums, ka vietējie futbola līdzjutēji un huligāni angļus nav sagaidījuši īpaši viesmīlīgi - internetā izplatītajos videoierakstos redzams, ka Anglijas fanus, kuri bija apsēduši Vecās ostas rajona krodziņus, vairākkārt uz kautiņiem provocējuši tieši vietējie. Situācija vēl vairāk saasinājās piektdienas pievakarē, kad Marseļā sāka ierasties Krievijas līdzjutēju desants. Sestdien jau kopš priekšpusdienas Vecās ostas rajons sācis atgādināt karadarbības zonu, bet policijas īpašo uzdevumu vienībām nācies lietot gan ūdensmetējus, gan asaru gāzi, kas šaurajās ieliņās cerēto efektu gan nav devis. Reģiona policijas priekšnieks Lorāns Nunjess vakar aģentūru AFP informējis, ka pavisam slimnīcās nogādāti 35 ievainotie - starp viņiem arī kāds anglis, kuram galva pārsista ar metāla stieni. Vairāki cietušie savainoti ar nažiem. Policijai izdevies aizturēt arī 15 nekārtību dalībnieku, daļa no kuriem jau šodien stāšoties tiesas priekšā. L. Nunjess paziņojis, ka turpmāk stadiona un fanu zonas tuvumā tikšot aizliegta alkohola tirdzniecība. Reuters vēsta, ka naktī uz svētdienu nekārtības sākušās arī Nicā, kur vakar notika Polijas un Ziemeļīrijas komandu spēle. Gluži tāpat kā Marseļā, arī šajā pilsētā ārzemju līdzjutējiem nācies saskarties ar vietējo futbola fanu neviesmīlību.

Gan Anglijas, gan Krievijas mediji vakar centušies aizstāvēt savus tautiešus, uzsverot, ka nekārtības sarīkojuši pretējās puses pārstāvji, taču interesanti, ka kritiskā attieksme pret turnīra organizētājiem un policiju ir diezgan vienprātīga. Piemēram, nav īsti skaidrs, kādēļ šī spēle, kurai piešķirts «augstākā riska» statuss, bija jāieplāno tikai deviņos vakarā pēc vietējā laika, jo bija taču iespējams prognozēt, ka fani līdz tam brīdim ne reizi vien sastapsies pilsētas ielās.

Francijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Pjērs Anrī Brandē gan vakar aizstāvējis drošības dienestu rīcību, norādot, ka «problēma nav policijā, bet pašā futbolā, jo daļa fanu mēdz apdzerties un vēlas izkauties».



Svarīgākais