Francija paveikusi visu, lai teroristi neizjauktu Euro 2016

MĀCĪBAS. Beidzamo nedēļu laikā Francijas drošības spēki regulāri rīko mācības, lai saprastu, kā reaģēt ārkārtas situācijās Euro 2016 laikā © Scanpix

Rīt Francijā sāksies Eiropas kausa izcīņas futbolā finālturnīrs (Euro 2016), kura laikā gaidāmi ļoti stingri drošības pasākumi, jo terorisma draudu līmenis valstī joprojām ir augsts.

Vairākas valstis, piemēram, ASV un Lielbritānija, brīdinājušas savus pilsoņus kārtīgi apdomāt, vai viņi ir gatavi riskēt, dodoties uz Franciju, tomēr tiek prognozēts, ka mēneša laikā šo zemi apmeklēs no 1,5 līdz 2 miljoniem futbola līdzjutēju no ārzemēm. Varasiestādes, kas darījušas visu iespējamo, lai novērstu draudus, atzinušas, ka simtprocentīgas drošības garantijas nevienam sniegt nevar.

No 10. jūnija līdz 10. jūlijam deviņu Francijas pilsētu desmit stadionos notiks pavisam 51 Euro 2016 finālturnīra spēle, katru no tām gatavojas apmeklēt desmitiem tūkstoši skatītāju. Pavisam finālturnīrā piedalās 24 valstu izlases. Ne visiem līdzjutējiem bijis iespējams iegādāties biļetes uz spēlēm, bet daļa no viņiem, lai izjustu Euro 2016 gaisotni, vienalga gatavojas doties uz Franciju, lai savām komandām justu līdzi kādā no oficiālajām fanu zonām (Parīzes Eifeļa torņa piekājē izvietotā, piemēram, spēs uzņemt 90 000 cilvēku) vai arī kādā restorānā, krodziņā, bārā, vai citā vietā, kur televizoros vai uz lielajiem ekrāniem demonstrēs spēļu tiešraides. Diemžēl visas šīs vietas ir arī potenciāli teroristu mērķi, AFP norādījuši Francijas pretterorisma eksperti. 130 cilvēku dzīvības prasījušie pagājušā gada 13. novembra terora akti Parīzē, par kuriem atbildību uzņēmās teroristu grupējums Islāma valsts, apliecinājuši, ka teroristi var uzbrukt jebkuram objektam, kurā sapulcējies gana liels skaits cilvēku, - vai tā būtu koncertzāle, stadions vai kafejnīca. «Nekas nav vienkāršāk kā organizēt uzbrukumu. Jūs varat rūpīgi apsargāt 1000 mērķu, bet allaž atradīsies 1001. mērķis, kuram iespējams uzbrukt. Piemēram, nav vajadzīga īpaša izdoma, lai no braucošas automašīnas apšaudītu gājējus,» sacījis Parīzes Starptautisko un stratēģisko attiecību institūta vadītājs Paskāls Bonifā.

Brīdinājumi par to, ka Francija Euro 2016 laikā var kļūt par teroristu uzbrukumu mērķi, parādās ar biedējošu regularitāti. CNN atgādina, ka pēc šāgada Briseles terora aktiem apcietinātais Muhammeds Abrini, kurš, iespējams, bijis iesaistīts arī Parīzes uzbrukumu plānošanā, esot liecinājis - šādi uzbrukumi patiešām tikuši plānoti. Viens no Islāma valsts vadošajiem ideologiem Muhammeds el Adnani pēdējo nedēļu laikā vairākkārt mudinājis savus piekritējus Eiropā veikt uzbrukumus, turklāt norādījis, ka «tā sauktie civiliedzīvotāji ir leģitīms mērķis». Euro 2016 finālturnīrā piedalās virkne valstu, kas aktīvi iesaistījušās cīņā pret Islāma valsti, un britu mediji, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, vēstījuši, ka 11. jūnijā tiekot plānots liels terora akts Marseļā, kur šajā dienā spēlēs Anglijas un Krievijas izlases. Papildu bažas šīs nedēļas sākumā radīja Ukrainas drošības dienesta izplatītā informācija par kādu labēji noskaņotu Francijas pilsoni, kurš Ukrainā centies iegādāties ievērojamu daudzumu ieroču un sprāgstvielu, lai Euro 2016 laikā sarīkotu 15 terora aktus, kas būtu vērsti pret musulmaņiem un ebrejiem. Tomēr, kā norāda AFP, Francijas izlūkdienesti pret šo informāciju izturas diezgan skeptiski, jo, pārbaudot attiecīgo personu, nav konstatētas tās saiknes ar kādiem radikāļu grupējumiem, - ļoti ticams, ka aizturētais bijis ieroču kontrabandists un pie viņa atrasto arsenālu nav plānots izmantot Francijā. «Pašlaik mums nav informācijas par konkrētiem draudiem konkrētai komandai vai spēlētājam, konkrētai spēlei vai fanu zonai,» uzsvēris Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs.

Vācu raidstacija Deutsche Welle vēsta, ka drošības pasākumos tiks iesaistīti 77 000 policistu un žandarmu, kā arī 13 000 privāto apsardzes kompāniju darbinieku. Viņu uzdevums būs uzraudzīt kārtību stadionos, fanu zonās un visu 24 izlašu bāzes vietās, virs kurām, tāpat kā virs stadioniem, noteikta lidojumiem aizliegtā zona. Tā, starp citu, attiecas ne tikai uz pilotējamiem, bet arī bezpilota lidaparātiem jeb droniem, kurus plānots nevis notriekt, bet gan pārņemt kontroli un novirzīt tālāk no objekta. Papildus tam par kārtību rūpēsies liela daļa no tiem 10 000 karavīru, kuri pagājušā gada novembrī, kad valstī tika noteikts ārkārtas stāvoklis, norīkoti patrulēt Francijas pilsētu ielās, kā arī dažādu īpašo dienestu aģenti, kuru skaits saprotamu iemeslu dēļ netiek izpausts.

Tāpat Francijā ieradīsies policijas virsnieki un drošības dienestu darbinieki no pārējām 23 valstīm, kuru komandas ir pārstāvētas finālturnīrā. Vācijas federālās policijas preses sekretāre Nikola Belinghauzena vakar apstiprinājusi laikrakstā Bild publicēto informāciju, ka vācu policijas virsnieki būs bruņoti. Tiesa, šo spēku galvenais uzdevums tomēr ir nevis novērst iespējamos terora aktus, bet gan rūpēties par to, lai nekārtības nesarīkotu attiecīgo valstu futbola līdzjutēji. Vairākiem tūkstošiem huligānu no dažādām valstīm, kuri jau zināmi policijai, tuvākā mēneša laikā Francijā aizliegts iebraukt, piemēram, simtiem angļu, velsiešu un ziemeļīru fanu jau mēneša sākumā bija jāpiesakās reģionālajos policijas iecirkņos un jānodod pases. Taču jāņem vērā, ka finālturnīram kvalificējušās arī tādas valstis, kurās agresīvos līdzjutējus nemēdz identificēt, nerunājot nemaz par to, ka šāda informācija tiktu nodotu ārzemju kolēģu rīcībā, - Albānija, Krievija, Ukraina.

Bet kas notiks, ja sliktākais scenārijs tomēr piepildīsies? Vakar Francijas iekšlietu ministrija demonstrēja bezmaksas viedtālruņu lietotni SAIP, kas tās lietotājus, kuri piekrituši, ka tiek noteikta viņu atrašanās vieta, operatīvi informēs par iespējamām ārkārtas situācijām, sniedzot padomus, kā rīkoties, - lietotne darbojas franču un angļu valodā. Tikmēr kāds Francijas izlūkdienesta darbinieks, kurš vēlējies palikt anonīms, atzinis, ka terora akts, kas prasīs cilvēku dzīvības, visticamāk, nozīmēs to, ka turnīrs būs jāpārtrauc. «Ja kāds ies bojā, tad trīs ceturtdaļas ārzemju komandu pašas pametīs Franciju, bet, ja Islāma valsts uzņemsies atbildību un piedraudēs ar jauniem uzbrukumiem, aizbrauks visi. Jebkurā gadījumā kā gan mēs spēsim turpināt futbola svētkus, ja būs jāapbērē upuri?» pesimistiski sacījis šis speciālists.



Svarīgākais