Klintone cīnīsies par Balto namu

GANDRĪZ KANDIDĀTE. Hilarijas Klintones nominēšana par ASV prezidenta kandidāti ir vairs tikai formalitāte © Scanpix

Saskaņā ar amerikāņu mediju aplēsēm vēl pirms otrdien notikušajām priekšvēlēšanām sešos ASV štatos bijusī pirmā lēdija Hilarija Klintone bija nodrošinājusi sev pietiekami lielu delegātu atbalstu, lai jūlija nogalē tiktu nominēta kā Demokrātiskās partijas kandidāte prezidenta amatam.

Viņas vienīgais sāncensis cīņā par nomināciju senators Bērnijs Sanderss gan atteicies atzīt zaudējumu, uzsverot, ka tā dēvētie superdelegāti, kuru vairākums gatavojas atbalstīt H. Klintoni, līdz partijas konventam vēl var mainīt savas domas.

AP atgādina, ka demokrātu partijas nacionālajā konventā, kas no 25. līdz 27. jūlijam notiks Filadelfijā, piedalīsies 4765 delegāti. Viņu absolūtais vairākums pārstāvēs dažādas ASV pavalstis un balsos tā, kā priekšvēlēšanās vai priekšvēlēšanu sapulcēs būs lēmuši vēlētāji attiecīgajā teritorijā, taču 715 balsu ir tā sauktajiem superdelegātiem (partijas funkcionāriem, esošajiem un bijušajiem Kongresa locekļiem, gubernatoriem), kuri konventā var balsot, kā vēlas. Lai gan partijas reglaments to nepieprasa, lielākā daļa superdelegātu jau paziņojuši, par ko balsos konventā, un, apkopojot šos datus un līdzšinējo priekšvēlēšanu rezultātus, AP un NBC secinājuši - H. Klintonei ir garantēts 2383 konventa delegātu atbalsts. Par viņu jābalso 1812 pavalstu delegātiem, un papildus atbalstu bijušajai pirmajai lēdijai, senatorei un valsts sekretārei paudis 571 delegāts. Tikmēr B. Sanderss var rēķināties ar 1521 drošu balsi un tikai 48 superdelegātu atbalsta solījumiem.

Mediju izplatītās ziņas par to, ka 68 gadus vecā H. Klintone jau kļuvusi par pirmo sievieti, kura kandidēs ASV prezidenta vēlēšanās, izraisījušas ne tikai aktīvus protestus B. Sandersa nometnē, bet arī vāji slēptu neapmierinātību H. Klintones štābā. «Diemžēl mediji pasteigušies ar savu spriedumu, ignorējot Demokrātiskās partijas Nacionālās komitejas nepārprotamo paziņojumu, ka superdelegātu balsis nevajadzētu skaitīt, pirms viņi patiešām nobalsojuši šīs vasaras konventā,» B. Sandersa pārstāvja Maikla Brigsa sacīto citē Reuters. Viņš piebildis, ka līdz jūlija nogalei vēl ir daudz laika un daļa no superdelegātiem var mainīt savu viedokli. Jo vairāk tādēļ, ka aptuveni 400 no viņiem atbalstu H. Klintonei pauduši pirms desmit mēnešiem, kad vēl nebija zināms, kas būs viņas konkurenti priekšvēlēšanu cīņā un kā šī cīņa izvērtīsies.

Vakar notika beidzamā lielā priekšvēlēšanu kauja, kuras laikā demokrātu vēlētāji balsoja Montānā, Ņūdžersijā, Ņūmeksikā, Ziemeļdakotā, Dienviddakotā un Kalifornijā. Turklāt pēdējā no šiem štatiem, kurš lepojas ar lielāko iedzīvotāju skaitu ASV, uz kārts bija liktas 475 delegātu balsis. Tiesa, tās tiek sadalītas proporcionāli rezultātiem, nevis pēc principa uzvarētājs iegūst visu, tomēr B. Sandersa komanda joprojām ir pārliecināta, ka veiksmīgs finišs priekšvēlēšanu kampaņā var likt daļai superdelegātu pārskatīt līdzšinējo viedokli.

Kā norāda CNN, nekāda svētku atmosfēra nevaldot arī H. Klintones štābā, kur daudzi uzskata, ka AP un NBC izdarījuši viņu kandidātei lāča pakalpojumu. Ziņas par to, ka bijusī pirmā lēdija jau garantējusi sev nomināciju, var mazināt viņas atbalstītāju motivāciju, bažījas priekšvēlēšanu štāba pārstāvji. Viņi, protams, nešaubās, ka galu galā H. Klintone kļūs par partijas pretendenti cīņā par Balto namu, taču uzsver, ka uzvarai jābūt maksimāli pārliecinošai, jo tikai tā būs iespējams saliedēt demokrātu vēlētājus pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. «Spriežot pēc ziņās dzirdētā, mēs esam uz vēsturiska un bezprecedenta brīža sliekšņa. Taču mums jāturpina strādāt, vai ne? Rīt mūs gaida sešas priekšvēlēšanas, un mēs turpināsim cīnīties par katru balsi, jo sevišķi šeit, Kalifornijā,» H. Klintones uzstāšanos kārtējā priekšvēlēšanu mītiņā citē AFP. BBC komentētājs Džons Sopels norāda, ka uzvara beidzamajās priekšvēlēšanu cīņās H. Klintonei ir ļoti nozīmīga, jo citādi sabiedrībā var rasties iespaids, ka viņa prezidenta amatam izvirzīta tikai, pateicoties partijas funkcionāriem un citiem superdelegātiem, bet ne tās ierindas atbalstītājiem.

H. Klintones un viņas piekritēju interesēs ir, lai B. Sanderss pēc iespējas ātrāk atzītu savu zaudējumu un viņai būtu pietiekami daudz laika, lai līdz novembrim atrastu kopēju valodu ar viņa piekritējiem. Demokrātu partijas stratēģis Džims Menlijs norāda - ja cīņa turpināsies līdz pat konventa beigām, Donaldam Trampam, kurš nodrošinājis Republikāņu partijas nomināciju, būs vieglāk iztēlot H. Klintoni kā vāju kandidāti uz prezidenta amatu, kurai nav pārliecinoša atbalsta pat pašai savā partijā. Bloomberg norāda, ka H. Klintone savam sāncensim devusi vāji aizplīvurotu mājienu, kā būtu jārīkojas. «Tieši rīt apritēs precīzi astoņi gadi, kopš es izstājos no priekšvēlēšanu cīņas un atbalstīju toreizējo senatoru [Baraku] Obamu. Es uzskatu, ka rīkojos pilnīgi pareizi,» viņa sacījusi vienā no mītiņiem. Jāatgādina, ka ASV prezidents līdz šim uzsvērti saglabājis neitralitāti, taču AP un Bloomberg vēsta, ka Baltais nams jau šonedēļ varētu beidzot oficiāli paust atbalstu H. Klintonei - ar nosacījumu, ka viņa veiksmīgi būs pārvarējusi otrdienas priekšvēlēšanu barjeru un nodrošinājusi tik lielu atbalstu, ka superdelegātu balsis vairs nebūs svarīgas.



Svarīgākais