Ziemeļkoreja applūdina kaimiņus

Seši Dienvidkorejas pilsoņi gājuši bojā plūdos, kurus svētdien izraisījusi Ziemeļkoreja, bez brīdinājuma paaugstinot ūdens līmeni Imjanas upē, kas sākas Korejas pussalas ziemeļos. Seulas varasiestādes atzinušas, ka šis incidents, visticamāk, nav apzināta provokācija un uzbrukums, tomēr norādījušas, ka ziemeļu kaimiņiem vajadzētu informēt par saviem plāniem mainīt ūdens līmeni upē.

Vakar Reuters vēstīja, ka trīs cilvēku mirstīgās atliekas Imjanas upē jau ir atrastas, vēl trīs cilvēki pašlaik tiek uzskatīti par bez vēsts pazudušiem, taču, visticamāk, arī viņi ir noslīkuši. Pieci upuri ir tūristi, kuri savu nometni bija ierīkojuši upes krastos, sestais – kāds zvejnieks. Dienvidkorejas amatpersonas norādījušas, ka pēdējās dienās reģionā nav bijušas spēcīgas lietusgāzes, un vienīgais izskaidrojums, kāpēc tik strauji par vairākiem metriem mainījies ūdens līmenis, ir tas, ka Ziemeļkoreja atvērusi kāda sava aizsprosta slūžas. Dienvidkorejas mediji vēsta, ka viens dambis atrodas tikai pāris kilometru no demilitarizētās zonas jeb robežas, kas noteikta 1953. gada pamiera ietvaros.

"Pašlaik mēs to nevaram nodēvēt par ūdens uzbrukumu, jo nav nekādu liecību, ka tas darīts ar nodomu," vakar paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Vons Taedžajs, gan uzsverot, ka abām valstīm nepieciešams izveidot brīdinājumu sistēmu par ūdens līmeņa maiņu. Viņš arī atgādinājis, ka šis nav pirmais gadījums, kad dienvidkorejiešus pārsteidz negaidīti plūdi, kurus izraisījuši kaimiņi. Ziemeļkoreja iepriekš apgalvojusi, ka tās dambji esot aprīkoti ar automātiskām sistēmām, kas atver slūžas brīdī, kad ūdens līmenis ūdenskrātuvē sasniedz noteiktu atzīmi. Kaut gan Dienvidkorejas valdošā Lielā nacionālā partija jau pieprasījusi oficiālu atvainošanos no ziemeļu kaimiņiem, Phenjana pagaidām par notikušo nekādus komentārus nav sniegusi.