Austrālija Japānu brīdina par vaļu medībām

Austrālija ir paziņojusi Japānai, ka saistībā ar vaļu medībām šogad „diplomātijai pienāks gals” un pieprasīja to pārtraukt vaļu medības Dienvidu okeānā.

Austrālijas premjerministrs Kevins Rads ir vairākkārt paudis iebildes pret Japānas īstenoto vaļu medību programmu, kas tiek realizēta ik gadus zinātniskās izpētes vārdā. Austrālija noraida šādu pētījumu nepieciešamību un uzskata, ka vaļus pētīt var arī tos nenogalinot.

„Esmu jau vairākas reizes sacījis, un tas mūsu starpā ir radījis dažas diplomātiskas neskaidrības, ka gadījumā, ja Japāna nespēs nākt klajā ar priekšlikumu, kā saprātīgā laikposmā līdz nullei samazināt vaļu medības, mums nebūs citas alternatīvas kā viens spert atbilstošus juridiskus soļus,” šodien paziņoja K. Rads.

Austrālija šonedēļ publiskoja plānu, kas paredz, ka šo lielo jūras zīdītāju medības zinātniskiem nolūkiem ir jāpārtrauc „saprātīgā laikposmā”, savukārt piecu gadu laikā tās ir jāpārtrauc visā Antarktikā.

Tokija uzskata, ka vaļu medības tādā veidā, kādā tās īsteno japāņi, ir likumīgas. 1986. gadā visā pasaulē spēkā stājās vaļu medību moratorijs, bet tas atļauj vaļus medīt zinātniskām vajadzībām.