Itālijā vēlas sodīt lavīnu izraisītājus

Pēc Itālijas kalnu glābšanas dienesta ierosinājuma valsts parlaments sācis skatīt izmaiņas likumdošanā, kas paredzētu pat cietumsodu tiem nevērīgajiem slēpotājiem un tūristiem, kuri izraisa lavīnas, savukārt ļaudis, kuri iecienījuši slēpot ārpus trasēm, varētu sodīt pat ar 5000 eiro lielu naudas sodu.

Ar šādu iniciatīvu valdība nākusi klajā pēc vairākām lavīnām Itālijas Alpos, kas šosezon prasījušas jau vismaz astoņu cilvēku dzīvības, ziņo Reuters. "Uz nogāzēm sāk notikt pārlieku daudz incidentu," uzsvērusi valsts tūrisma ministre Mišela Vitorija Barmbilja, kura norādījusi, ka pilnībā atbalstot jauno likumdošanas iniciatīvu. Viņa atsaukusies uz ekspertu atzinumu, saskaņā ar kuru vairākas nāvējošās lavīnas patiešām izraisījuši slēpotāji, kuri novirzījušies no iekārtotajām trasēm un, neraugoties uz daudzajiem brīdinājumiem, devušies iekarot neskartās nogāzes.

Pēc tam kad pagājušā gada nogalē lavīnā gāja bojā četri glābšanas dienesta darbinieki, kuri bija devušies meklēt bez vēsts pazudušus slēpotājus, ar ļoti asu paziņojumu nāca klajā Itālijas civilās aizsardzības dienesta vadītājs Gvido Bertalozo, atgādina BBC. Viņš uzsvēra, ka slēpotāju un tūristu bezatbildībai vairs neesot robežu un, ignorējot izliktās brīdinājuma zīmes un ziņas par laika apstākļu pasliktināšanos, viņi ne tikai sagādājot lieku darbu glābšanas dienestam, bet arī radot tiešus draudus glābēju dzīvībām. Itālijas laikraksti savukārt notiekošo kalnu slēpošanas trasēs un ārpus tām tēlaini dēvējuši par "Balto slaktiņu" un "Melno gadu neskarto nogāžu slēpotājiem".

Reuters gan uzsver, ka pagaidām plāns izpelnījies atzinību tikai amatpersonu vidū. Pret to aktīvi iebilst ne tikai gados jaunie ekstrēmo izklaižu cienītāji, bet arī, piemēram, leģendārais alpīnists Reinholds Mesners, kurš jauno likumu nosaucis par "histērisku reakciju", kas var pielikt punktu kalnu sporta veidiem. Patērētāju tiesību aizsardzības biedrība Codacons savukārt nodēvējusi likumprojektu par "smieklīgu", atgādinot, ka Itālijā jau pastāv likumi, kas ļauj saukt pie atbildības bezatbildīgus slēpotājus.

Svarīgākais