NATO rīkos oficiālas sarunas ar Krieviju

© Scanpix

NATO piektdien paziņoja, ka pirms jūlijā Varšavā gaidāmā alianses samita rīkos oficiālas sarunas ar Krieviju.

Aprīlī notika NATO-Krievijas padomes pirmā sanāksme kopš 2014.gada jūnija, tomēr šajās sarunās bija "dziļas domstarpības" Ukrainas un citos jautājumos, toreiz atzina NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš piektdien pavēstīja, ka NATO ārlietu ministri piektdien Briselē vienojušies rīkot vēl vienas sarunas.

"Mēs esam vienojušies par dialoga un aizsardzības vēstījumu, (..) balstoties uz to, vakar bija plaša vienprātība, ka pirms mūsu nākamā samita jūlijā NATO vajadzētu rīkot jaunu NATO-Krievijas padomes sanāksmi," norādīja Stoltenbergs.

"Tagad mēs sāksim izskatīt nosacījumus un praktiskās vienošanās" iespējas, viņš piebilda.

Pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas NATO gandrīz pilnībā pārtrauca sadarbību ar Maskavu, tomēr NATO-Krievijas padome saglabāta kā iespējams komunikāciju kanāls. Vairākas dalībvalstis, to vidū Vācija, ir aicinājušas izmantot šo platformu sarunām ar Krieviju.

Informācijas avoti NATO diplomātiskajās aprindās norādījuši, ka citas dalībvalstis ir skeptiskākas, bet nevēlas iebilst, lai saglabātu alianses vienotību.

Augsta ranga ASV amatpersona ceturtdien norādīja, ka nav skaidri zināms, vai pirms Varšavas samita notiks vēl viena NATO-Krievijas padomes sanāksme.

"Dialoga uzturēšana ir laba, bet mēs neatsāksim praktisko sadarbību - kopīgas mācības un citas lietas -, līdz netiks atrisināts Ukrainas [jautājums]," uzsvēra amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Svarīgākais