Pret bēgļu uzņemšanu neiebilst vairāku valstu iedzīvotāji

© SCANPIX

Nesen veikts pētījums liecina, ka visdraudzīgākā valsts bēgļu uzņemšanā ir Ķīna. Tai šajā topā seko Vācija un Lielbritānija, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Amnesty International" veikusi pētījumu, kura laikā aptaujāti vairāk nekā 27 000 cilvēku 27 pasaules valstīs. Tā laikā tika noskaidrots, ka 80% respondentu būtu gatavi savās valstīs vai pilsētās uzņemt patvēruma meklētājus.

Trīs ceturtdaļas no aptaujātajiem atzinuši, ka cilvēkiem, kuri bēg no kara, jāpiešķir patvērums citās valstīs. Katrs desmitais respondents piekritis bēgļus uzņemt savās mājās. Piemēram, respondenti no Ķīnas piekrituši bēgļiem sniegt arī medicīnisko palīdzību.

"Amnesty Internation" norāda, ka vairākās valstīs iegūtie dati liecina, ka sabiedrība ir daudz atvērtāka migrantu uzņemšanai nekā iepriekš norādījušas vairāku valstu valdības.

Tomēr ne visi aptaujātie atzinuši, ka savā valstī labprāt uzņemtu patvēruma meklētājus. Piemēram, 61% no aptaujātajiem Krievijā bijuši skeptiski noskaņoti. Aptaujātie no Polijas un Ungārijas tikmēr izteikuši viedokli, ka patvēruma meklētāju uzņemšana var graut viņu sabiedrību.

Tikmēr 86% aptaujāto Ķīnā norādījuši, ka, viņuprāt, valdībai būtu jādara daudz vairāk, lai palīdzētu patvēruma meklētājiem.

Pasaulē

No Latvijas atpakaļ uz Ukrainu devies Jurijs, kas kopš 2017. gada dienējis Ukrainas bruņotajos spēkos kā kara ārsts. Diemžēl jaunā cilvēka dzīves stāsts ir izvērties par traģisku notikumu virkni, jo Jurijs pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā nokļuva gūstā un tika izziņots par bezvēsts pazudušu. Realizējot gūstekņu apmaiņu, izdevās atgriezties dzimtenē, diemžēl pēc gūsta puisis ir kļuvis lieks gan savai armijas daļai, gan jebkādai kara medicīnai. “Ukraina gūstekņiem netic,” "Kurzemes TV" žurnālistei Gondai Porniecei stāsta mediķis, kas par savam tiesībām šobrīd cīnās ar tiesvedības palīdzību.

Svarīgākais