Britu politiķis vārdiski uzbrūk ES prezidentam [video]

Eiroskeptiskais britu eiroparlamentārietis Naidžels Feredžs ir uzstājies ar personiski aizskarošām piezīmēm Eiropas Savienības prezidentam Hermanim van Rompejam — prezidents esot nekas cits kā „zemas kategorijas bankas klerks”, kas nāk no „nevalsts”.

Vārdisko uzbrukumu H. van Rompejs piedzīvoja savas pirmās uzstāšanās laikā Eiropas Parlamentā. N. Feredža izteikumi zālē izraisīja protestus, savukārt prezidents sev ierastajā manierē ar skaļām atbildēm nebārstījās, bet noklausījās ar smīnu.

„Es nevēlos būt rupjš,” sacīja N. Feredžs, ar šiem vārdiem ievadot vairākas minūtes garu un vietām nekorektu izrunāšanos, „Bet kas jūs tāds esat? Es nekad par jums neesmu dzirdējis, neviens Eiropā par jums neko nav dzirdējis!”

Kad citi deputāti par šādu stilu pauda neapmierinātību, N. Feredžs kolēģiem sacīja: „Ak, es redzu, ka pie jums demokrātija nav neko populāra.

Eiroskeptiķis, kurš arī citkārt ir izcēlies ar skaļiem izteikumiem. savas runas laikā gan atzina, ka H. van Rompejs ir „kompetents un spējīgs” un tas viņu padara bīstamu. „Esmu pārliecināts, ka jūsu mērķis ir klusi nogalināt Eiropas demokrātiju un Eiropas nāciju valstis,” viņš teica. „Šķiet, ka jūs pat ienīstat pašu nācijas valstu jēdzienu. Tas droši vien ir tāpēc, ka nākat no Beļģijas, kas diezgan lielā mērā ir nevalsts.”

Svarīgākais