Kaļiņingradā sāk būvēt AES

Krievijas valsts kodolkorporācija "Rosatom" ceturtdien svinīgā ceremonijā ielika pamatakmeni Baltijas atomelektrostacijai (AES) Kaļiņingradas apgabalā.

"Rosatom" vadītājs Sergejs Kirijenko ceremonijā pavēstīja, ka kompānija ir ieinteresēta privāto investoru, arī ārvalstu, piesaistē AES būvēšanā, piedāvājot ilgtermiņa līgumu par elektroenerģijas piegādi.

Vienlaikus Kirijenko norādīja, ka "investoru piesaiste mums nav obligāta. Mēs vienkārši piedāvājam tādu iespēju Krievijas un ārvalstu privātkompānijām. Mums nav problēmu ar finansēm, un, ja ārvalstu investori neatradīsies, tad tik un tā pirmo energobloku mēs palaidīsim 2016.gadā".

Kirijenko piebilda, ka interesi par līdzdalību projektā izrādījuši vairāki investori, taču atteicās kādu nosaukt.

"Rosatom" Baltijas AES celtniecībai šogad atvēlējis 3,6 miljardus Krievijas rubļu (61,92 miljonus latu), bet 2011.gadā astoņus miljardus rubļu (137,6 miljonus latu).

Kā ziņots, Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins trešdien parakstīja rīkojumu par Baltijas atomelektrostacijas celtniecību Kaļiņingradas apgabalā.

AES tiks celta Nemanas rajonā, kas robežojas ar Lietuvu.

Iepriekš Putins paziņoja, ka valdība atvēlējusi 53 miljardus rubļu (911,6 miljonus latu) jaunu atomelektrostaciju celtniecībai Krievijā.