Janukovičs nodod Ukrainas prezidenta zvērestu

© Scanpix

Viktors Janukovičs ceturtdien nodeva prezidenta zvērestu, kļūstot par ceturto valsts galvu kopš Ukrainas neatkarības pasludināšanas.

"Es, Viktors Janukovičs, ar tautas gribu ievēlētais Ukrainas prezidents, zvēru uzticību Ukrainai," ceremonijas laikā, kas notika parlamenta sēžu zālē un kurā piedalījās virkne ārvalstu pārstāvju, skandēja nākamais valsts galva. "Es solu ar savu rīcību aizstāvēt Ukrainas suverenitāti un neatkarību un tās pilsoņu tiesības un brīvību."

Janukoviča sāncense premjerministre Jūlija Timošenko, kas vēlēšanu otrajā kārtā cieta sakāvi, zvēresta nodošanas ceremoniju neapmeklēja. Timošenko joprojām atsakās atzīt Janukoviča uzvaru.

Paredzams, ka Janukovičs centīsies valsts politikas kursu tuvināt Krievijai, tādējādi mainot iepriekšējā prezidenta Viktora Juščenko izvēlēto eiropeisko valsts attīstības mērķi.

Savā uzrunā pēc zvēresta nodošanas Janukovičs atklāja, ka necentīsies valsti virzīt dalībai NATO vai Krievijas vadītajās militārajās aliansēs. "Problēmas, ar ko starptautiskā sabiedrība šobrīd saskaras, nozīmē, ka mums būs jāstrādā plašākā formātā. Mēs esam gatavi piedalīties šajā procesā kā eiropeiska valsts", tomēr ne dalībvalsts statusā, viņš norādīja.

Tomēr, lai signalizētu, ka negrasās atteikties no integrācijas Eiropas Savienībā (ES), Janukovičs par savas pirmās ārvalstu vizītes galamērķi izraudzījies Briseli.

Starp inaugurācijas ceremonijas viesiem bija arī ES augstā ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone, ASV nacionālās drošības padomnieks Džeimss Džonss un Krievijas parlamenta spīkers Boriss Grizlovs.

Ukrainas prezidenta inaugurācijas ceremonijā piedalījās arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Lai gan starptautiskie novērotāji 7.februārī notikušo vēlēšanu otro kārtu atzinuši par demokrātisku un godīgu, Timošenko savu sakāvi nepieņem un negrasās uzklausīt Janukoviča padomu atkāpties ar godu, tādējādi raisot bažas par politisko krīzi valstī.

Pēc zvēresta nodošanas ceremonijas Janukovičs saņēma Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila svētību Kijevas Pečeru klosterī.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ 29 nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, piektdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais