Nīderlandes leiboristi – ieguvēji no krīzes

Nīderlandē veiktās socioloģiskās aptaujas liecina, ka leiboristu partija (PvdA), kas nedēļas nogalē izprovocēja valdības krišanu un jaunu vēlēšanu izsludināšanu, varētu būt galvenā ieguvēja no šādas rīcības. Partijai prognozē labus rezultātus ne tikai 3. martā paredzētajās municipālajās vēlēšanās, bet arī 9. jūnijā izsludinātajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās.

Pašlaik PvdA rīcībā ir 33 no 150 Nīderlandes parlamenta deputātu mandātiem, un aptaujas liecina, ka pēc nākamajām vēlēšanām to skaits varētu pieaugt līdz 52, vēsta AFP. Partijas līderi Vouteru Bosu kā nākamo Nīderlandes premjeru vēlas redzēt 21% aptaujāto, un tikai 16% uzskata, ka premjera amats jāieņem pašreizējam valdības vadītājam Janam Peteram Balkenendem, kurš kopš 2002. gada vadījis jau četras valdības.

Pēc nedēļas sākumā notikušajām partiju līderu un karalienes Beatrikses sarunām konstatēts, ka domstarpības starp J. P. Balkenendes vadītājiem kristīgajiem demokrātiem (CDA) un leiboristiem nav pārvaramas, un nācies izsludināt ārkārtas vēlēšanas. Līdz tam valsti vadīs pārejas laika valdība, kurā savu vietu saglabājis premjers, taču vairs nebūs pārstāvēti leiboristu ministri un valsts sekretāri. Viņu vietas tiks sadalītas starp CDA un tās partneru – Kristīgās savienības (CU) pārstāvjiem.

Reuters atgādina, ka valdības krīze Nīderlandē izcēlās pagājušās nedēļas nogalē, kad leiboristi kategoriski atteicās apspriest iespēju pagarināt nīderlandiešu karavīru uzturēšanās Afganistānā mandātu. Leiboristi uzstājuši, ka visiem 1950 Afganistānā dislocētajiem karavīriem līdz gada beigām jāatgriežas dzimtenē, un kategoriskā tonī noraidījuši J. P. Balkenendes ierosinājumu apspriest misijas pagarināšanu līdz nākamā gada augustam. Ar attiecīgu lūgumu pie Nīderlandes premjera bija vērsušās NATO amatpersonas, taču pašlaik šķiet, ka nīderlandiešu karavīri šogad tomēr beigs misiju Afganistānā. Militārie eksperti norāda, ka tas var radīt zināmas problēmas starptautiskās koalīcijas spēkiem, kuri jau tāpat regulāri sūdzas par nepietiekamu karavīru skaitu un nespēju kontrolēt situāciju Afganistānā.

Svarīgākais