Eiropas Komisija iesūdzējusi Grieķiju tiesā

Eiropas Komisija iesūdzējusi Grieķiju tiesā par valstisku palīdzību „nodokļu brīvdienu” veidā dažām ekonomikas nozarēm, ziņo aģentūra „Reuters”.

ES komisārs konkurences jautājumos Hoakins Almuņija norāda, ka pēc likuma, grieķu kompānijas varēja palielināt ar nodokli neapliekamo ienākumu par 35%, tad ja iegūtie līdzekļi tiks ieguldīti dažādās nacionālās ekonomikas nozarēs. Runa ir par derīgo izrakteņu ieguvi, automašīnu savākšanu un zvejniecības industriju. Jau 2008. gadā ES norādīja Grieķijai, ka šādi likumi ir pretrunā ar Savienības noteikumiem. Valstij bija jāatprasa piešķirtā palīdzība, ieskaitot procentus. Kopējai summai būtu jābūt 200 miljons eiro lielai.

Taču Atēnas līdz šīm nebija sniegušas informāciju par to, kā valstij veicies ar šī nodokļa iekasēšanu, tādēļ Eiropas Komisija arī nolēma vērsties tiesā.

Pēdējos mēnešus Grieķija ir sadūrusies ar parādu krīzi,jo tās parādu saistības par 100% ir pārsniegušas IKP, bet budžeta deficīts ir 12,7%. Februāra sākumā Eiropas Komisija piekrita palīdzēt Atēnām, taču, iespējams, ka šāda atbalsta nosacījums būs valsts valdības fiskālās politikas izmaiņas.