Turcijā pratina virsniekus aizdomās par valsts apvērsuma gatavošanu

© Scanpix

Turcijas policija vakar turpināja pratināt vairākus desmitus atvaļinātu un aktīvā dienesta virsnieku, kuri pirmdien tika aizturēti plašas operācijas ietvaros aizdomās par valsts apvērsuma gatavošanu.

Apcietināto vidū ir bijušais gaisa kara spēku komandieris Ibrahims Firtins, bijušais flotes komandieris Ozdens Orneks un bijušais armijas pavēlnieks Ergins Saiguns.

CNN Turk vēsta, ka pavisam apcietināti 49 cilvēki, to skaitā 17 atvaļināti ģenerāļi, četri pašlaik dienējoši admirāļi, 27 zemāka ranga virsnieki un viena civilpersona. Reuters norāda, ka šis ir kārtējais posms ieilgušajā konfliktā starp sekulāri noskaņotajiem valsts bruņotajiem spēkiem un mēreni islāmisko partijas Likums un taisnīgums (AKP) valdību. Jau vairāk nekā gadu turpinās izmeklēšana labēji noskaņotā grupējuma Ergenekon (arī tajā aktīvi darbojušies bruņoto spēku virsnieki) lietā, un Turcijas laikraksti izteikuši pieņēmumu, ka šie abi apvērsuma plāni varētu būt saistīti.

Liberālais laikraksts Taraf, kas ieguvis iespēju iepazīties ar izmeklēšanas rīcībā esošajiem dokumentiem, raksta, ka sazvērnieki 2003. gadā izstrādājuši plānu Veseris. Saskaņā ar to bija paredzēts izprovocēt Grieķijas gaisa kara spēku lidmašīnu uzbrukumu Turcijas iznīcinātājiem strīdīgajā gaisa telpā virs Egejas jūras, kā arī sarīkot eksplozijas vairākās Stambulas mošejās un muzejos. Pēc plāna autoru domām, tam būtu jādestabilizē valdība un jādod Turcijas armijai iegansts pārņemt varu. Jāatgādina, ka kopš 1960. gada armija, kas sevi uzskata par valsts sekulārisma garantu, sarīkojusi jau četrus apvērsumus – pēdējo 1997. gadā, kad atņēma varu AKP priekštecei – citai mēreno islāmistu partijai. AP norāda, ka pašlaik armijas ietekme Turcijā vairs nav tik liela – zināmā mērā pateicoties tam, ka Eiropas Savienības spiediena ietekmē Turcijai nācies veikt demokrātiskas reformas. "Vēl pirms pāris gadiem šāda armijas krējuma pārstāvju arestēšana būtu neiedomājama," raksta angļu valodā iznākošais laikraksts Today"s Zeman.

Avīze Milliyet vakar vēstīja, ka aizdomās turamajiem varētu tikt izvirzītas apsūdzības vardarbīgā varas pārņemšanas mēģinājumā un dalībā nelikumīgā organizācijā. Apcietinātie virsnieki nav nolieguši publiskoto dokumentu autentiskumu, taču uzsvēruši, ka tas bijis tikai militāro mācību un semināra, nevis valsts apvērsuma plāns. Ņemot vērā nervozo gaisotni, kāda pēc notikušajiem arestiem valda bruņotajos spēkos, armijas pavēlnieks ģenerālis Ilkers Basbugs atcēlis plānoto vizīti Ēģiptē. Savukārt Turcijas premjers Redžeps Tajips Erdoans, kurš pašlaik uzturas Spānijā, atteicies komentēt arestus, vien norādot, ka pēc tam, kad drošības spēki būs tikuši galā ar pierādījumu savākšanu, lēmuma pieņemšana būs tiesas ziņā.

Svarīgākais