ASV labāko lidmašīnu viesošanās Šauļos esot tīri simboliska

© scanpix

27.aprīlī Latvijas vēstnieks Lietuvā Einars Semanis kopā ar ASV vēstnieci Lietuvā Deboru Makartiju (Deborah A. McCarthy) apmeklēja Šauļu militāro lidlauku, kurā viesojas jaunākie ASV iznīcinātāji F-22 Raptor, lai demonstrētu nelokāmo atbalstu Baltijas valstu drošībai.

Ar uzrunu uzstājās arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite (Dalia Grybauskaite), tādējādi apliecinot ASV militārās klātbūtnes nozīmi Lietuvas un pārējo Baltijas valstu drošībā.

Vēstnieks E.Semanis izteica pateicību par ASV un citu sabiedroto ieguldījumu Baltijas valstu gaisa telpas drošībā. "Tam ir ļoti simboliska un praktiska nozīme, ka ASV labākās lidmašīnas viesojas šajā lidlaukā, no kura tiek sargātas Baltijas valstu debesis," norādīja vēstnieks E.Semanis. Tāpat vēstnieks uzsvēra nepieciešamību NATO Gaisa telpas patrulēšanas operāciju pārveidot par gaisa aizsardzības misiju.

No 2016. gada janvāra līdz aprīlim NATO Gaisa telpas operāciju Baltijas valstīs nodrošina Spānijas (no Šauļiem Lietuvā) un Beļģijas (no Emari Igaunijā) iznīcinātāji. Operācijas īstenošana tika uzsākta 2004. gadā, līdz ar Baltijas valstu iestāšanos NATO.

ASV iznīcinātāji F-22 Raptor ir jaunākās paaudzes ASV Gaisa spēku lidmašīnas, kas spējīgas veikt gan "gaiss-gaiss" un "gaiss-zeme" misijas. Šobrīd tas ir labākais iznīcinātājs pasaulē. ASV Gaisa spēku rīcībā šobrīd ir aptuveni 90 šādu lidmašīnu.

Svarīgākais