Šveiciešu biznesmenim ļauj atstāt Lībiju

Iespējams, beigām tuvojas jau vairāk nekā pusotru gadu ilgušais konflikts starp Šveici un Lībiju. Vienam no šveiciešu biznesmeņiem, kuram Lībijas varasiestādes bija izvirzījušas dažādas apsūdzības, dota atļauja atstāt Lībiju un šodien viņš ar automašīnu ieradies Tūnisijā.

Otrs Šveices pilsonis pagaidām vēl ir cietumā, taču aktīvi tiekot risinātas sarunas par viņa atbrīvošanu.

BBC atgādina, ka krīze abu valstu attiecībās sākās 2008. gada jūlijā, kad Ženēvas policija apcietināja Lībijas līdera Muamara Kadafī dēlu Hanibalu, kuram tika izvirzītas apsūdzības vardarbībā pret kalpotājiem. Kaut gan H. Kadafī gandrīz nekavējoties tika atbrīvots un vēlāk apsūdzības pret viņu atsauktas, Lībija reaģēja ne tikai slēdzot savus kontus Šveices bankās un ierobežojot sadarbību ar šīs valsts kompānijām, bet arī apcietinot šveiciešu biznesmeņus Rašidu Hamdani un Maksu Geldi, kurus apsūdzēja imigrācijas noteikumu pārkāpšanā un nelegālos biznesa darījumos.

Kopš tā laika abiem biznesmeņiem bija aizliegts pamest Lībiju, ANO un Amnesty International nosodīja Lībiju par šāda veida politisko atriebību, bet valstu amatpersonas risināja neauglīgas sarunas par attiecību uzlabošanu. Krīze pastiprinājās pagājušonedēļ, kad Lībija paziņoja, ka pārtrauc izsniegt iebraukšanas vīzas 25 Eiropas Savienības valstu pilsoņiem - tā bija atbildes reakcija uz faktu, ka Šveice (tā nav ES locekle, taču ir Šengenas līguma dalībvalsts) liegusi iebraukšanu valstī vairāk nekā 150 Lībijas amatpersonām un M. Kadafī ģimenes locekļiem.

Vienlaikus Lībija pieprasīja, lai abi šveicieši, kuri uzturējās savas valsts vēstniecībā Tripolē, beidzot tiktu nogādāti cietumā izciest piespriesto sodu - četrus mēnešus ieslodzījumā. Pirmdien Lībijas drošības spēki izvirzīja Šveicei ultimātu un ielenca vēstniecības ēku. Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni stāstījis, ka Lībijas spēki bijuši gatavi iebrukt vēstniecībā un situāciju izdevies noregulēt tikai pateicoties Itālijas premjera Silvio Berluskoni telefonsarunai ar M. Kadafī. Pēc tam pušu starpā panākta vienošanās, ka 69 gadus vecais R. Hamdani tiek atbrīvots, bet 54 gadus vecais M. Geldi - nogādāts Ainzaras cietumā netālu no Tripoles. Situācijai vērīgi līdzi seko arī citu ES valstu diplomāti un radušās cerības, ka domstarpības tomēr izdosies atrisināt un arī M. Geldi drīzumā tiks atbrīvots, vēsta Reuters, atsaucoties uz Šveices amatpersonām.

Svarīgākais