Kā izdodas bēgļu krīzes risināšana pēc ES un Turcijas noslēgtās vienošanās?

© SCANPIX

Komisija nākusi klajā ar ziņojumu par ES un Turcijas vienošanās īstenošanu un uzskata, ka ir panākts labs progress paziņojuma ieviešanā dzīvē. Ir vajadzīgi turpmāki centieni un saistības, lai nostiprinātu jau sasniegto un veiktu noturīgas atgriešanas un pārmitināšanas operācijas, ņemot vērā to, ka šis īstenošanas aspekts lielākoties joprojām ir mūsu priekšā.

ES valstu vai to valdību vadītāji un Turcija 2016. gada 18.martā vienojās darīt galu neatbilstīgajai migrācijai no Turcijas uz ES un aizstāt to ar likumīgām iespējām pārmitināt bēgļus uz Eiropas Savienību. Šī jaunā pieeja ir sākusi sniegt rezultātus, proti - to cilvēku skaits, kuri neatbilstīgi šķērso Egejas jūru, dodoties no Turcijas uz Grieķiju, ir krasi samazinājies. Šodienas ziņojums arī ir ceturtais ziņojums par ES un Turcijas kopīgā rīcības plāna īstenošanu; šis rīcības plāns tika pieņemts 2015. gada 29.novembrī.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Franss Timmermanss sacīja: „Pirmais mūsu sadarbības ar Turciju rezultāts ir tāds, ka mūsu vēstījums sāk rast dzirdīgas ausis, proti, vēršanās pie cilvēku kontrabandistiem ir nepareiza izvēle. Pēdējo trīs nedēļu laikā mēs esam konstatējuši krasu neatbilstīgas ieceļošanas skaita samazinājumu, kam tagad jāiet kopsolī ar centieniem pavērt likumīgu iespēju pārmitināt tos, kam nepieciešama aizsardzība. Kaut arī mēs esam liecinieki labam progresam pirmajos īstenošanas posmos, Komisija arī turpmāk strādās pie tā, lai nodrošinātu visu ES un Turcijas paziņojuma elementu pilnīgu un laicīgu īstenošanu, tostarp attiecībā uz projektiem, kas paredzēti Sīrijas bēgļiem Turcijā, vīzu režīma liberalizācijas procesu un atbilstību ES tiesību aktiem un starptautiskajām tiesībām.”

Šodien publiskotajā ziņojumā ir secināts, ka kopš 18.marta ir panākts labs progress, pateicoties Grieķijas un Turcijas iestāžu, Komisijas, dalībvalstu un ES aģentūru kopīgajiem centieniem veicināt paziņojuma īstenošanu.

Neatbilstīgo migrantu atgriešana uz Turciju sākās 4.aprīlī. Saskaņā ar minēto paziņojumu līdz šim Turcijā ir atgriezti 325 neatbilstīgie migranti, kuri pēc 20.marta ir ieceļojuši Grieķijā caur Turciju. Mēs paužam gandarījumu par to, ka gan Grieķija, gan Turcija ir veikušas vairākas izmaiņas tiesību aktos, lai nodrošinātu ES tiesību aktu un starptautisko tiesību pilnīgu ievērošanu. Frontex ir nosūtījusi uz Grieķijas salām 318 eskorta amatpersonas un 21 atpakaļuzņemšanas ekspertu, lai atbalstītu atgriešanas operācijas. Turklāt uz karstajiem punktiem Grieķijā ir nosūtīti 25 sadarbības koordinatori no Turcijas, savukārt uz ieceļošanas punktiem Turcijā ir nosūtīti 5 Grieķijas sadarbības koordinatori.

Pirmās pārmitināšanas no Turcijas pēc paziņojuma pieņemšanas tika veiktas 4.aprīlī un 5.aprīlī. Saskaņā ar shēmu „viens pret vienu” uz Eiropas Savienību līdz šim ir pārmitināti 103 bēgļi no Sīrijas. Ciešā sadarbībā starp Komisiju, dalībvalstīm, Eiropas Patvēruma atbalsta biroju (EASO), ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroju (UNHCR) un Turciju ir izstrādātas standarta operāciju procedūras pārmitināšanas jomā, kuras tagad ir jāpilnveido.

Grieķija ir ieviesusi paātrinātas procedūras, lai uz salām apstrādātu patvēruma pieteikumus visos posmos - no pirmajām intervijām līdz pat pārsūdzībām. Saskaņā ar Patvēruma procedūru direktīvas prasībām Grieķija uz salām jau ir nosūtījusi par lietu apstrādi atbildīgas amatpersonas un policijas darbiniekus. EASO ir nosūtījis uz Grieķijas salām 60 amatpersonas patvēruma jautājumos un 67 tulkus, lai atbalstītu patvēruma pieteikumu apstrādi.

Komisija 4.maijā nāks klajā ar trešo progresa ziņojumu par vīzu režīma liberalizāciju ar Turciju, un, ja Turcija veiks vajadzīgos pasākumus atlikušo kritēriju izpildei, ziņojumam būs pievienots tiesību akta priekšlikums par Turcijas iekļaušanu bezvīzu režīma valstu sarakstā.

Ir paātrināti plānošanas un projektu sagatavošanas darbi saskaņā ar Bēgļu atbalsta mehānismu Turcijā. Papildus 1 miljardam €, kas pieejams no ES budžeta, 16 ES dalībvalstis tagad ir nosūtījušas apstiprinājumus par savu ieguldījumu, tādējādi nodrošinot 1,61 miljardu € no 2016. un 2017. gadam apsolītajiem 2 miljardiem €. 4.martā tika parakstīti pirmie līgumi 77 miljonu € vērtībā iepriekš minētā mehānisma ietvaros, savukārt pirmie maksājumi tika veikti 18.martā.

Labais progress, kas panākts īstenošanas sākumposmā, tagad nākamajos posmos ir jāpaātrina. Komisija arī turpmāk pilnībā iesaistīsies visu paziņojuma elementu īstenošanā. Dalībvalstīm jāpastiprina centieni atbalstīt Grieķiju, jo īpaši ņemot vērā nepieciešamību pievērst īpašu uzmanību bērniem un neaizsargātām sabiedrības grupām; ir vajadzīgs vairāk saistību un lielāka piekrišana attiecībā uz pārmitināšanu, pārcelšanu un atbalsta sniegšanu ES aģentūrām. Tām dalībvalstīm, kas nav nosūtījušas apstiprinājumus par savu ieguldījumu saskaņā ar Bēgļu atbalsta mehānismu Turcijā, tas būtu ātri jādara.

Arī Turcijai jāpieliek vēl lielāki pūliņi, lai nodrošinātu, ka cilvēki, kuriem ir vajadzīga starptautiskā aizsardzība, saņem - tostarp ar minētā mehānisma starpniecību - tāda veida atbalstu, kas viņiem ir visvairāk nepieciešams. Turcijai arī jāveic vajadzīgie pasākumi vīzu režīma liberalizācijas plānā iekļauto atlikušo kritēriju izpildei līdz aprīļa beigām, lai vēlākais līdz 2016. gada jūnija beigām varētu atcelt vīzu prasības Turcijas pilsoņiem.

Komisija 2016. gada jūnija sākumā nāks klajā ar savu otro ziņojumu par ES un Turcijas paziņojuma īstenošanu.

Pasaulē

Libānā uzsprāgst tūkstoši peidžeru un arī citas jauno tehnoloģiju ierīces – tās sākumā vibrē, tad dūmo, pēc tam aizdegas un uzsprāgst. Pasaule ir dziļā neizpratnē, kas īsti notiek, cilvēki ar aizdomām skatās uz saviem mobilajiem tālruņiem, datoriem, planšetēm.

Svarīgākais