Eksperts: Gaidāms neliels naftas cenu kāpums

© Scanpix

Sagaidāms, ka naftas piedāvājums un pieprasījums soli pa solim līdzsvarosies un tādējādi naftas cenas prognoze otrajam un trešajam ceturksnim ir paaugstināta par pieciem ASV dolāriem - līdz 45-50 ASV dolāriem par barelu, aģentūrai LETA norāda "SEB bankas" eksperts Dainis Gašpuitis.

Pastāvot iespēja, ka būs īslaicīga cenas paviesošanās arī pie atzīmes 60. Tas esot iespējams, jo naftas cenas periodiski ignorē piedāvājuma pieprasījuma nosacījumus, ko koriģējot spekulatīvā apetīte tirgos. Šogad vidējās naftas cenas prognoze ir 44 ASV dolāri, bet nākamgad tā pieaugs līdz 50 ASV dolāriem par barelu.

Eksperts gan norāda, ka naftas cenu prognozes ir ļoti "slidena lieta", jo īpaši apstākļos, kad faktiskais naftas tirgus līdzsvars ir nezināms. Esot pārāk daudz "balto plankumu" datos, lai to precīzi noteiktu. Patlaban, analizējot naftas tirgu, aplēses liek runāt par aptuveni līdz vienam procentam lielu pārpalikumu. Šā gada otrajā ceturksnī varētu iestāties līdzsvars starp piedāvājumu un pieprasījumu.

Patlaban notiekot 2015.gada, kā arī 2014.gada piedāvājuma un pieprasījuma datu pārskatīšana. Tādējādi var izrādīties, ka līdzšinējie pieņēmumi par 2015.gadu var būt kļūdaini. Rezultātā jautājums - kāds ir faktiskais tirgus līdzsvars - joprojām ir atvērts. "Jā, skaidri varam redzēt esošās un iepriekšējās naftas cenas. Taču jāņem vērā, ka cenu līmenis pats par sevi ne vienmēr atspoguļo reālo situāciju naftas tirgū, jo to ļoti mēdz ietekmēt valdošais noskaņojums un pieņēmumi," uzsver eksperts.

Naftas cenu izmaiņas tuvākajā laikā ir galvenokārt saistītas ar sezonalitāti, turklāt šogad līdzsvaru veicināšot arī izteiktāks ražošanas kritums, jo īpaši ASV. To papildinās sezonālie remontdarbi Ziemeļjūrā. Globālais naftas pieprasījums otrā un trešā ceturkšņa laikā parasti pieaug par aptuveni vienu miljonu barelu dienā, skaidro eksperts. Tādējādi naftas cenas prognoze otrajam un trešajam ceturksnim ir paaugstināta par pieciem ASV dolāriem līdz 45-50 ASV dolāriem par barelu. Jāņem esot vērā naftas tirgus svārstīgā un grūti prognozējamā daba, kas vēl nesīšot pārsteigumus.

Kā ziņots, naftas cenas pasaules tirgū pirmdien piedzīvojušas vien nelielu kritumu, spējot atgūties no straujās lejupslīdes, ko izraisīja pasaules galveno naftas ražotājvalstu nespēja vienoties par naftas ieguves apjoma iesaldēšanu.

ASV vieglās jēlnaftas "West Texas Intermediate" (WTI) cena maija piegādēm pirmdien tirdzniecības sesijas noslēgumā sarukusi par 0,58 dolāriem - līdz 39,78 dolāriem (35,18 eiro) par barelu.

Savukārt Londonas "Brent" jēlnaftas cena jūnija piegādēm tirdzniecību noslēdza ar kritumu par 0,19 dolāriem - līdz 42,91 dolāram (37,95 eiro) par barelu.

 

Svarīgākais