Princis Viljams Tādžmahalu apmeklē kopā ar sievu

DIVAS PAAUDZES. Atšķirībā no mātes – nelaiķes princeses Diānas – Kembridžas hercogs Viljams Tādžmahalu apmeklēja kopā ar savu otru pusīti © Scanpix

Kembridžas hercoga Viljama un hercogienes Keitas Indijas vizītes kulminācija bija leģendārā Tādžmahala mauzoleja apmeklēšana Agrā.

Īpašu mediju interesi izraisījušas Kensingtonas pils izplatītās fotogrāfijas, kurās pāris redzams sēžam un pozējam uz tā paša soliņa, uz kura pirms 24 gadiem sēdēja Viljama māte princese Diāna – viņa Tādžmahalu apmeklēja viena pati, jo domstarpības ar princi Čārlzu jau bija kļuvušas neatrisināmas.

Bijušajā Lielbritānijas kolonijā Indijā pāris ieradās 10. aprīlī, taču divas dienas tika veltītas kaimiņvalsts Butānas karalistes apmeklējumam, vēsta ITV. Šoreiz Viljams un Keita bija nolēmuši ceļojumā neņemt līdzi bērnus – nepilnus trīs gadus veco princi Džordžu un princesi Šarloti, kurai 2. maijā apritēs gads. Viņi palikuši dzimtenē auklīšu uzraudzībā, un, kā ironizē daļa britu interneta komentētāju, devuši iespēju vecākiem divvientulībā nosvinēt kāzu piekto gadadienu, kuras īstais datums gan ir 29. aprīlis.

«Viņu karaliskās augstības vēlas pateikties Indijas tautai par viesmīlību un izrādīto siltumu. Vizīte bija ļoti veiksmīga,» oficiālajā paziņojumā, ko citē UPI, paudusi Kensingtonas pils. Reuters uzsver, ka vizīte bijusi ļoti piesātināta ar dažādiem notikumiem un svinīgām ceremonijām. Viljams un Keita godinājuši 2008. gada Mumbajas terora akta upuru piemiņu, diezgan neformālā gaisotnē paviesojušies Indijas premjerministra Narendras Modi rezidencē Haidarābādā, tikušies ar bērniem bezpajumtniekiem Ņūdeli dzelzceļa stacijā, piedalījušies virknē labdarības pasākumu, kuros vākti līdzekļi dažādiem sociāliem projektiem. The Telegraph vēsta, ka hercogienes Keitas bagāžā bijušas līdz pat 15 drēbju kārtas, turklāt līdzi nācies ņemt ne tikai vakartērpus, kleitas un svārkus, bet arī apģērbu un apavus, kas piemēroti sporta nodarbībām un ilgstošiem pārgājieniem pa dabas takām. Mumbajā pāris piedalījies kriketa spēlē, bet Butānā – loka šaušanas sacensībās. Viljams un Keita devušies safari un kārtīgi izstaigājuši Indijas Kāzirangas nacionālo parku, kur redzējuši degunradzi, ūdens bifeli, purva briedi un retas putnu sugas, bet pēc tam piedalījušies ziloņu mazuļu barošanā. Nopietnākais pārbaudījums gan viņus gaidījis Butānā, kur pāris devies sešu stundu ilgā pārgājienā uz budistu klosteri «Tīģera ligzda», kas atrodas 3000 metru virs jūras līmeņa.

Britu dzeltenā prese, atsaucoties uz hercoga un hercogienes svītas pārstāvjiem, vēsta, ka lielu pārbaudījumu vizītes pēdējā dienā sagādājuši laika apstākļi. Pēc spirdzinošā Butānas kalnu gaisa ciemiņi nokļuvuši īstā peklē, jo Agras apkaimē pašlaik ik dienas gaisa temperatūra pārsniedz 41 grādu pēc Celsija, bet vietējie iedzīvotāji sūrojas, ka jau otro gadu pēc kārtas musonu lietavas ir nepietiekamas un reģions ir pilnībā izkaltis. Svelme gan nav traucējusi Viljamam un Keitai apmeklēt Tādžmahalu. Starp Kensingtonas pils izplatītajiem fotoattēliem ir arī tāds, kur Viljams un Keita redzami sēžam uz tā paša soliņa, uz kura 1992. gada vizītes laikā pozēja princese Diāna. Lai gan daži britu avīžnieki uzskata, ka šādā veidā tiek uzsvērts, ka atšķirībā no Diānas laulības, viņiem viss ir kārtībā, Kensingtonas pils pārstāvji aicinājuši nemeklēt liekus zemtekstus – sēžot uz šī soliņa, fotografējas gandrīz visi tūristi, kuri ieradušies aplūkot Tādžmahalu.



Pasaulē

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 26. septembrī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.