NATO: Krievijas lidmašīnu manevrs var viegli ierosināt pretreakciju

© SCANPIX

Krievijas bumbvedēja manevrs netālu no ASV Jūras spēku kuģa Baltijas jūrā var viegli ierosināt pretreakciju, šodien Rīgā pēc aizvadītā NATO semināra "Allied Reach 2016" žurnālistiem teica NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Petrs Pavels.

"Ir grūti iedomāties kādu citu interpretāciju. Es domāju, ka neviens neticētu, ka ASV kuģis dzinās pakaļ miermīlīgai Krievijas lidmašīnai. Šāda uzvedība apdraud, jo ne tikai tuvums, bet pamatā pats manevrs, ko veica lidmašīna, simulējot uzbrukumu, var viegli ierosināt pretreakciju. Protams, distance tikai dažu desmitu metru attālumā ir pārāk tuva, lai būtu droša. ASV puse jau pauda savas bažas Krievijas pusei, mudinot izvairīties no šādas uzvedības, kas var vest pie kāda incidenta," norādīja ģenerālis.

Jau ziņots, ka incidenti notikuši pirmdien un otrdien, kad "Donald Cook" atradās Baltijas jūrā ceļā uz Klaipēdu. Rietumvalstu mediji ziņoja, ka Krievijas bumbvedēji "Su-24" un helikopters "Ka-27" divu dienu laikā veica pārlidojumus ASV eskadras mīnu kuģim "Donald Cook", kas piedalās mācībās Baltijas jūrā. Pārlidojumi, kas atgādinājuši "uzbrukuma imitāciju", notika ļoti zemā augstumā. Mēģinājumi sazināties ar pilotiem angliski un krieviski bija neveiksmīgi.

 

Svarīgākais