EP prasa novērst krāpšanos ar nodokļiem

© Scanpix

Eiropas Komisijai un dalībvalstīm ir jāiegulda vairāk pūļu, lai apkarotu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un naudas atmazgāšanu, uzsvēra EP deputāti otrdienas pēcpusdienas debatēs, kuru iemesls bija Panamas ofšoru skandāls - dokumentu noplūde par 200 000 ofšoru uzņēmumiem un to slēptajiem īpašniekiem.

Eiropas Tautas Partijas grupa pieprasīja, lai uzņēmums Mossack Fonseca, kura rīcībā esošie dokumenti nonāca atklātībā, kā arī Panamas valdības pārstāvji ierastos uz debatēm EP īpašajā nodokļu nolēmumu komitejā.

Citas EP politiskās grupas aicināja izveidot Eiropas melno sarakstu, kurā uzskaitītas nodokļu un slepenības "paradīzes", kā arī paredzēt sodus par to pakalpojumu izmantošanu. Viņi arī mudināja ES dalībvalstis piekrist pārredzamības ierosinājumiem, tā vietā, lai vilcinātu pieņemšanu.

Eiropas Konservatīvie un reformisti kritizēja dalībvalstu politiķus, kuri "gadiem zināja par šī tipa izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, bet uz šo informāciju nereaģēja".

ES nodokļu komisārs Pjērs Moskovisi pauda cerību, ka Panamas ofšoru skandāls būs trauksmes zvans, kas iezvanīs pozitīvas pārmaiņas. Viņš aicināja ES dalībvalstis demonstrēt apņēmību cīnīties pret izvairīšanos no nodokļiem un nodokļu krāpšanu, novērst agresīvu nodokļu plānošanu un naudas atmazgāšanu. Viņš īpaši norādīja uz vajadzību zināt uzņēmumu galīgos īpašniekus – šis noteikums ir iekļauts direktīvā pret naudas atmazgāšanu, pateicoties Eiropas Parlamentam. Viņš arī aicināja dalībvalstis atbalstīt pārredzamības iniciatīvas, kuru pieņemšanai ir vajadzīgs vienprātīgs atbalsts.

Nīderlandes aizsardzības ministre Žanīna Hennisa-Plasšārta, norādīja, ka viņas pārstāvētā ES Padomes prezidentūra cenšas paātrināt lēmumu pieņemšanu ES Padomē attiecībā uz uzņēmējdarbības nodokļu pārredzamības priekšlikumiem, kā arī veicināt naudas atmazgāšanas direktīvas transponēšanu dalībvalstu tiesību aktos.

Direktīvai nepieciešami mērķtiecīgi grozījumi, lai nodrošinātu, ka iestādēm ir piekļuve banku kontu informācijai un virtuālo valūtu pasaulei, viņa piebilda, norādot, ka līdz maijam gaida no Komisijas sarakstu ar nodokļu jurisdikcijām, kas atsakās sadarboties.