Migranti cenšas izlauzties pa Balkānu maršrutu

TRIECIENĀ! Migranti cenšas izmantot dzelzceļa vagonu, lai sagrautu robežžogu © Scanpix

Pēc svētdien notikušajām sadursmēm uz Grieķijas un Maķedonijas robežas, kur sapulcējušies vairāk nekā 11 000 nelegālo migrantu, kas vēlas doties uz Eiropas ziemeļrietumiem, situācija bija saspringta arī vakar, un tika fiksēti vairāki mēģinājumi šķērsot slēgto robežu.

Grieķija oficiāli apsūdzējusi Maķedoniju pārmērīgā spēka lietošanā, savukārt Maķedonijas amatpersonas paudušas neizpratni par to, ka grieķu policisti ļāvuši migrantiem netraucēti mēģināt pārvarēt žogu, kas ierīkots uz abu valstu robežas.

Euronews atgādina, ka kopš februāra nelegālo migrantu Balkānu maršruts ir slēgts, taču tūkstošiem cilvēku, kuru vidū ir arī kara bēgļi no Sīrijas, nevēlas griezties atpakaļ un oficiāli reģistrēties kādā no Grieķijas patvēruma meklētāju uzņemšanas centriem, uz ko viņus mudina grieķu amatpersonas. Sestdien migrantu starpā izplatītas arābu valodā rakstītas skrejlapas par gaidāmo robežas atvēršanu, un nākamajā dienā aptuveni 2000 līdz 3000 cilvēku (pēc Maķedonijas policijas datiem) mēģinājuši triecienā šķērsot robežu un sadursmes ilgušas aptuveni septiņas stundas.

BBC apstiprina, ka Maķedonijas policistu virzienā lidojuši akmeņi un citi priekšmeti, tādēļ viņiem pašaizsardzības nolūkos nācies pret satrakoto migrantu pūli pielietot asaru gāzi. Gan Grieķijas amatpersonas, gan organizācija Ārsti bez robežām (MSF) apsūdzējušas Maķedonijas pusi arī gumijas ložu izmantošanā. MSF paziņojusi, ka slimnīcās nogādāti vismaz 260 cilvēku, no kuriem 30 bijuši savainoti ar gumijas lodēm, savukārt Maķedonijas varasiestādes precizējušas, ka nemieros ievainojumus guvuši 23 policisti un karavīri.

Giorgioss Kiritsis, kurš vada speciāli izveidoto Grieķijas valdības pārvaldi migrācijas krīzes risināšanai, vakar paziņojis, ka iesniedzis oficiālus protestus par pārmērīgo spēka lietošanu, norādot, ka līdzatbildīgas ir arī tās Eiropas valstis, kas nosūtījušas savus policistus palīdzēt apsargāt Maķedonijas robežu, – piemēram, Slovākija un Ungārija. Savukārt Skopje uz pārmetumiem atbildējusi ar savu kritiku, norādot, ka Grieķijas policija vienaldzīgi noraudzījusies uz mēģinājumiem nojaukt robežžogu. AFP vēsta, ka vakar Idomenas apkaimē, kur apmetušies migranti, bijusi ļoti saspringta situācija, taču šoreiz Grieķijas policija rīkojusies daudz aktīvāk, neļaujot migrantiem robežžoga sagraušanai kā tarānu izmantot sagrābto dzelzceļa vagonu. Taču ir skaidrs, ka savaldīt lielo skaitu ieceļotāju bez spēka pielietošanas būs sarežģīti, turklāt gan grieķu amatpersonas, gan Deutsche Welle vērš uzmanību uz to, ka Idomenā iestrēgušie migranti pamazām tiek radikalizēti – galu galā kāds taču noorganizēja provokatīvo skrejlapu izgatavošanu un izplatīšanu.



Svarīgākais