Zviedrijā namiem sniega dēļ iebrūk jumti

Zviedrijā sakarā ar stipru snigšanu un biezo sniega kārtu turpinās dažādu ēku jumtu iebrukšana, kas prasījusi vismaz viena cilvēka dzīvību.

Zemnieku sētās zem brūkošiem jumtiem iesprostoti tūkstošiem vistu, kā arī liels skaits liellopu un cūku.

Par to ziņo vairāki zviedru ziņu portāli, uzsverot, ka jaunākā sniega vētra Zviedrijas dienvidu pusē radījusi lielus postījumus un iznīcinājusi, iespējams, simtiem lauksaimniekiem piederošu dzīvnieku un vēl lielāku skaitu mājputnu.

Kāds aptuveni 70 gadus vecs vīrietis gājis bojā, jumtam iebrūkot rūpniecības ēkā pie Burosas, bet tai pašā pilsētā, sabrūkot sporta zāles jumta, izdevies izglābties zēniem, kas apmeklēja futbola treniņus.

Kā ziņo avīzes "Dagens Nyheter" portāls "dn.se", sērijveida jumtu iebrukšana tenisa hallēs, sporta zālēs un citās sabiedriskās telpās likusi valsts būvvaldei (Boverket) sākt pārskatīt šādu būvju izturības standartus un inspicēšanas noteikumus.

Savukārt "Aftonbladet" portāls "www.aftonbladet.se" raksta, ka ēkas, kas Zviedrijas dienvidos būvētas pēc esošām normām un standartiem, vienkārši neiztur neparasti bargos ziemas apstākļus. Valsts būvvaldei ir jumtu izturības standarti, kas atkarīgi no ēku atrašanās vietas - Zviedrijas dienvidos vai ziemeļos. Portāls citē kādu celtnieku ziemeļu pilsētā Luleo, kurš saka, ka tur jumtus nostiprinot pavisam savādāk.

No portālu ziņām var saprast, ka, sabrūkot kādas tenisa halles jumtam, iespējams, iznīcināta Zviedrijas trušu "elite", kas bija atvesta uz hallē notiekošu valsts mēroga trušu izstādi. Liela daļa no aptuveni 1600 trušiem palikuši zem jumta drupām, kas iebruka, kad zālē nebija neviena cilvēka. Dienas laikā trušu izstādē apgrozījušies 500 cilvēki.

Gāzušies arī lauksaimniecības ēku jumti - jumts sabrucis vismaz vienas zirgaudzētavas stallim, pie Linčēpingas, brūkot kūts jumtam, nosistas vismaz piecas govis. Netālu no Nešjē pilsētas jumts iegāzies industriāla izmēra cūku kūtij, taču liela daļa no 1600 cūkām izglābušās, bojā ejot tikai dažiem dzīvniekiem. Savukārt Hakerīdas ciemata tuvumā iebrucis jumts vistu kūtij ar 3000 vistām.

Svarīgākais