Nelegāļus no Grieķijas sāk pārvest uz Turciju

NERIMSTAS. Lai gan Eiropa burtiski slīkst labākas dzīves meklētāju plūsmā, joprojām tiek kultivēta atvērto robežu politika. Realizējot starp Eiropas Savienību un Turciju noslēgto vienošanos, vakar trīs nelielos kuģīšos uz Turciju pārvesti 202 nelegālie migranti, kuriem pēdējo nedēļu laikā bija izdevies šķērsot Egejas jūru un nokļūt Grieķijas salās © Scanpix

Realizējot starp Eiropas Savienību un Turciju noslēgto vienošanos, vakar trīs nelielos kuģīšos uz Turciju pārvesti 202 nelegālie migranti, kuriem pēdējo nedēļu laikā bija izdevies šķērsot Egejas jūru un nokļūt Grieķijas salās.

Lai gan starp viņiem bijuši tikai pāris Sīrijas pilsoņu, kuri labprātīgi izteikuši vēlmi atgriezties, Vācijā no Turcijas bēgļu nometnēm jau ieradušies vairāki desmiti sīriešu, kuru uzņemšanai piekritusi ES.

Nav skaidrs, pēc kāda principa izvēlēti tie nelegāļi, kuri Turcijā tika nogādāti vakar, taču amatpersonas vēstījušas, ka lielākoties tie bijuši Pakistānas, Bangladešas, Šrilankas un Marokas pilsoņi. Daļa no viņiem pēc ierašanās Grieķijā pat nav mēģinājuši iesniegt pieprasījumu pēc patvēruma, bet daļai bēgļu statuss atteikts, jo šie cilvēki ieradušies no valstīm, kurās nenotiek karadarbība, ziņo AFP. Turcijas amatpersonas vēstījušas, ka pēc reģistrācijas un veselības pārbaudes šos ļaudis, kuru vairākums tiek uzskatīti par ekonomiskajiem migrantiem, nogādās vienā no nometnēm, kas ierīkota netālu no robežas ar Bulgāriju, bet pēc tam viņus sagaida deportēšana uz dzimteni. Turcijas ES lietu ministrs Volkans Bozkirs sarunā ar televīzijas kompāniju HaberTurk atzinis, ka šis process gan varot ieilgt, jo migrantu izcelsmes valstis pagaidām nesteidzoties uzņemt atpakaļ savus pilsoņus.

Vakar Turcijā nogādāti arī divi Sīrijas pilsoņi, kuri paši esot izteikuši vēlmi atgriezties šajā valstī personīgu iemeslu dēļ, – visticamāk, lai ātrāk sastaptu savas ģimenes, kas atrodas kādā no daudzajām sīriešu bēgļu nometnēm Turcijā. Bija sagaidāms, ka tieši bēgļi no Sīrijas varētu visaktīvāk protestēt pret atkārtotu nonākšanu nometnēs Turcijā, un domājams, ka Grieķijas amatpersonas, kurām asistē ES robežapsardzes dienesta Frontex speciālisti, apzināti nolēmušas deportācijas sākt ar tiem cilvēkiem, kuriem tāpat nebija faktiski nekādu izredžu uz bēgļu statusa saņemšanu Eiropas Savienībā. Frontex pārstāve Eva Monkūra sarunā ar BBC sacījusi, ka pirmās deportācijas noritējušas bez starpgadījumiem, tomēr drošības labad kuģus, ar kuriem migranti nogādāti Turcijā, pavadīja krasta apsardzes kuteri, bet virs tiem riņķojuši helikopteri.



Pasaulē

Pēc iedzīvotāju domām, anonīmas vēstules ir radījušas “indes bedri” kādā ciematā Anglijā, Austrumjorkšīrā. Tie, kas saņem "indīgo" pastu, saka, ka pēdējos divus gadus ir bijuši "terorizēti" caur pastkastēm, raksta “BBC”.

Svarīgākais