Krievijas amatpersona: Ar amerikāņiem par Savčenko apmainīšanu netiek runāts

© SCANPIX

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs ir paziņojis, ka sarunās ar ASV netiek apspriests jautājums par ukraiņu lidotājas Nadijas Savčenko apmainīšanu, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

"Spriedums Savčenko ir pasludināts. Mēs uzskatām, ka jautājums par viņas vainas atzīšanu ir pilnībā slēgts. Tagad ir runa par to, ka viņai ir jāizcieš piespriestais sods par pastrādāto noziegumu," norādīja Rjabkovs.

Ministra vietnieks uzsvēra, ka, "pretēji daudzām spekulācijām par kaut kādām apmaiņām un maiņām, kas var novest pie viņas atbrīvošanas, saku ar pilnu atbildību, ka viņa nav mūsu un ASV dialoga objekts".

Rjabkovs piebilda, ka "pēdējo kontaktu laikā", tostarp ASV valsts sekretāra Džona Kerija vizītes laikā Maskavā, "netika apspriesti nekādi varianti par Savčenko apmainīšanu pret kādu citu".

"Divi bijušie Krievijas karavīri Kijevā gaida tiesu. [Aleksandrs] Aleksandrovs un [Jevgēņijs] Jerofejevs. Šeit ir tas pats - nav bijis nekādas viedokļu apmaiņas ar amerikāņiem par Savčenko atbrīvošanu pret šo mūsu pilsoņu atbrīvošanas vai atdošanas garantijām," viņš paziņoja.

Iepriekš Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins pieļāva iespēju, ka Savčenko varētu tikt apmainīta.

Ir izskanējusi informācija, ka Savčenko varētu tikt atbrīvota pret Krievijas pilsoņu grupu, ieskaitot Viktoru Butu un Konstantīnu Jarošenko, kas izcieš sodu ASV.

Par "Nāves tirgoni" dēvētajam Viktoram Butam par nelikumīgu ieroču tirdzniecību ASV piespriesti 25 gadi cietumā, bet Jarošenko par vērienīgas kokaīna kontrabandas gatavošanu - 20 gadi cietumā.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Krievijas tiesa 22.martā atzina Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā. Savčenko piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā, kā arī 30 000 Krievijas rubļu (400 eiro) liels sods.

Viņas lieta izpelnījusies nosodījumu gan no Eiropas Savienības, gan ASV, kas aicināja Savčenko atbrīvot. Viņa pati noliedz savu vainu apsūdzībās un prāvas laikā pieteica vairākus badastreikus. No iespējas spriedumu pārsūdzēt viņa ir atteikusies, jo neuzskata, ka vispār būtu pakļauta Krievijas jurisdikcijai un ka prāva ir atklāts farss.

Krievijas apbruņotie promaskaviskie kaujinieki sagūstīja Savčenko 2014.gada 17.jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

 

Svarīgākais