Migrantus no Grieķijas sāks pārvietot uz Turciju

© Scanpix

Paredzēts, ka šodien Turcijā no Grieķijas salām sāks nogādāt pirmos nelegālos imigrantus, kurus Ankara piekritusi uzņemt atpakaļ ar Eiropas Savienību noslēgtās vienošanās ietvaros. Gan ANO, gan cilvēktiesību aizsardzības organizācijas šo vienošanos kritizējušas, bet starptautiskās ziņu aģentūras vēstījušas, ka pastāv lielas bažas par tās praktisko realizēšanu. Grieķijas migrantu nometnēs situācija ir saspīlēta, un cilvēki cer, ka viņiem izdosies izvairīties no nosūtīšanas uz Turciju.

Reuters atgādina, ka vienošanās starp Turciju un ES stājās spēkā 20.martā, bet kopš tā laika Grieķijas salās no Turcijas ieradušies mazliet vairāk nekā 6000 nelegālo ieceļotāju – tieši šiem cilvēkiem tagad draud nogādāšana atpakaļ Turcijā. Eiropas Komisija bija cerējusi, ka ar Ankaru panāktā vienošanās palīdzēs apturēt nelegāļu straumes, jo potenciālie migranti sapratīs, ka Egejas jūras šķērsošana, izmantojot cilvēku kontrabandistu pakalpojumus, ir bezjēdzīga un migranti vienalga tiks sūtīti atpakaļ. Taču pagaidām izskatās, ka šis plāns nav īsti nostrādājis. Grieķijas migrācijas dienesta amatpersonas sestdien informējušas raidstaciju Deutsche Welle, ka beidzamo 24 stundu laikā Grieķijas salas sasnieguši 566 migranti, diennakti iepriekš – 339, vēl pirms diennakts – 377. Lielākajai daļai šo cilvēku neesot bijis ne jausmas, ka viņus jau uzreiz pēc piereģistrēšanas varētu sūtīt atpakaļ uz Turciju. «Ja mūs mēģināsies piespiest braukt atpakaļ uz Turciju, es ar visu ģimeni metīšos jūrā,» sarunā ar Deutsche Welle sacījis sīrietis vārdā Mustafa, savukārt vairāki citi migranti uzsvēruši, ka Turcijā palikt negrasās un meklēs jaunas iespējas nokļūt ES. Ņemot vērā to, ka ik dienu Grieķijas salās turpina ierasties simtiem migrantu, apšaubāma ir arī Turcijas krasta apsardzes efektivitāte, lai gan Ankaras amatpersonas sestdien triumfējoši ziņoja par vairāk nekā 200 cilvēkiem, kurus izdevies pārtvert netālu no piekrastes.

Vēl vakar nebija oficiālu ziņu, kā notiks migrantu pārvietošana. «Mēs vēl turpinām plānošanu,» sarunā ar Reuters sacījis Grieķijas valdības pārstāvis George Kiricis, – nedēļas nogalē Grieķija gaidīja ierodamies 400 ES robežapsardzes aģentūras Frontex speciālistus, kuriem bija jāpalīdz migrantu pārvešanā. Grieķijas ziņu aģentūra ANA vēstījusi, ka ir nofraktēti divi kuģīši, kas tiks izmantoti migrantu nogādāšanai Turcijā. Paredzams, ka no šodienas līdz trešdienai Turcijā ik dienas nogādās aptuveni 250 cilvēkus, turklāt, lai novērstu incidentus, katru no migrantiem pavadīs pa policistam vai robežsargam. No Lesbas salas nometnēm nelegāļus nogādās Dikili ostā Turcijā, bet no Hijas salas – Česmes ostā.

Reuters norāda, ka vēl sestdien abās šajās Turcijas pilsētās maz kas liecinājis par gatavību uzņemt lielu skaitu migrantu. Piemēram, uz Dikili ostas dambja bijušas uzstādītas vien divas vidēja izmēra teltis un netālu novietotas divas pārvietojamās tualetes. Turcijas laikraksts Milliyet gan informējis – šeit atradīsies vien migrantu reģistrēšanas un identificēšanas punkts, bet pēc tam nelegāļi tikšot pārvietoti uz pilsētas sporta kompleksu. Dikili mērs Mustafa Tosuns sarunā ar ziņu aģentūru DPA izteicies, ka pilsētas iedzīvotāji kategoriski iebilstot pret lielas bēgļu nometnes ierīkošanu, izsakot cerību, ka kara bēgļi no Sīrijas, kuriem pienākas patvērums, jau drīzumā tiks pārvietoti uz Sīrijas pierobežā esošajām lielākajām nometnēm (tām pašām, no kurām daudzi no viņiem ir bēguši). Savukārt Turcijas iekšlietu ministrs Efkans Ala sacījis, ka tādu valstu kā Afganistānas, Pakistānas, Bangladešas vai Irākas pilsoņi jau tuvākajā laikā varētu tikt deportēti uz dzimteni.

Šis ir viens no aspektiem, kas tik ļoti nepatīk ANO Bēgļu lietu komisijai (UNHRC) un tādām organizācijām kā Amnesty International, – tās norādījušas, ka Turcija nav ievērojusi un negrasās ievērot bēgļu tiesības izskatīt katru pieprasījumu pēc patvēruma individuāli un ES, slēdzot vienošanos ar Ankaru, faktiski rīkojusies nelikumīgi. «Izmisīgi cenšoties slēgt savas robežas, ES līderi apzināti ignorējuši kādu faktu: Turcija nav droša valsts Sīrijas bēgļiem un ar katru dienu kļūst aizvien nedrošāka,» intervijā DPA norādījis Amnesty International pārstāvis Džons Dalhuizens. Šī organizācija atgādinājusi, ka ik dienas Turcija piespiež aptuveni 100 bēgļus no Sīrijas doties atpakaļ uz kara pārņemto valsti.



Pasaulē

Pēc iedzīvotāju domām, anonīmas vēstules ir radījušas “indes bedri” kādā ciematā Anglijā, Austrumjorkšīrā. Tie, kas saņem "indīgo" pastu, saka, ka pēdējos divus gadus ir bijuši "terorizēti" caur pastkastēm, raksta “BBC”.

Svarīgākais