Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ziņojums atklāj skandalozu informāciju par Putinu un citiem lielvalstu vadītājiem

© Scanpix

Starptautiska žurnālistikas pētījuma ietvaros atrasts slepens ofšora kompāniju tīkls, caur kuru izgājuši aptuveni divi miljardi dolāru, kas saistīti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Tāpat atklāts ka aptuveni 140 politiķu no visas pasaules ir saistīti ar slepenām ofšoru kompānijām, caur kurām tie izvairījušies no nodokļiem.

Šo informāciju savā rīcībā ieguvis Vācijas laikraksts “Sueddeutsche Zeitung” un tās izmeklēšanā piesaistīja medijus no visas pasaules, kā arī izmantoja Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ). Šī ziņojuma izstrādē par pasaules elites slepenajiem kontiem piedalījās 380 žurnālisti no gandrīz 80 valstīm.


Kopā tikuši noplūdināti aptuveni 11,5 miljoni nodokļu dokumentu no kādas iepriekš plašai publikai nezināmas Panamas juridiskās firmas “Mossack Fonsec”. Nopludinātajos dokumentos atrodama informācija par slepeniem ofšoru darījumiem, ko veikuši gan Krievijas prezidenta Vladimira Putina rokaspuiši, gan citi pasaules politiskie līderi un slavenības, piemēram - Islandes un Pakistānas premjeri, Ukrainas un Ķīnas prezidenti un Saūda Arābijas karalis, un tādas sporta un kino zvaigznes kā Džekijs Čans.


Kopsummā noplūdinātie dokumenti par apmēram 140 pasaules politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadu ilgu periodu.


Komentējot notikušo, Panamas valdība svētdien solījusi sadarboties ar jebkādu izmeklēšanu, kas tiktu uzsākta saistībā ar noplūdinātu Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" informāciju, kura liecina, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.


"Tas ir noziegums, kriminālnoziegums. Tas ir uzbrukums Panamai, jo zināmām valstīm nepatīk tas, ka mēs esam tik konkurētspējīgi kompāniju piesaistīšanā," sacīja "Mossack Fonseca" dibinātājs.


Tāpat jāpiezīmē, ka lai gan, Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina vārds tiešā veidā nefigurē nevienā no dokumentiem, dati liecina - prezidenta "draugi" nopelnījuši miljonus darījumos, kuri diez vai būtu iespējami bez V. Putina ziņas.

Ziņojumā norādīts - Putina palīgi “slepeni pārsūtījuši divus miljardus ASV dolāru caur bankām un šaubīgām kompānijām”.