Kopš 2011. gada Latvijā uzlabojusies demogrāfija; Francijā un Īrijā sievietēm dzimst visvairāk bērnu

© CSP

Kopš 2011. gada demogrāfiskās bedres, kad Latvijas sievietes dzemdēja vidēji 1.35 bērnus, šobrīd situācija ir nedaudz uzlabojusies un statistika sasniegusi rādītāju 1.65 bērns vienai sievietei. Jāpiebilst, ka arī uz kopējā Eiropas valstu fona mēs neizskatamies nemaz tik bēdīgi. 28 valstu vidū Latvija ieņem 9 vietu, apsteidzot gan Igauniju, gan Lietuvu.

Visskumjāk ar demogrāfisko situāciju šobrīd ir Portugālē, kur kopš 2010. gada krīzes demogrijas dati iet arvien uz leju un joprojām turpinās dzimstības samazināšanās. Portugāle ir valsts, ko ekonomiskā krīze skārusi vissmagāk, arī bezdarbs šajā valstījau ilgstoši ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā. Šī situācija atspoguļojas arī dzimstības rādītājos - Portugālē viena sieviete dzemdē vidēji tikai 1.23 bērnus.

Tikmēr līedera pozīcijā ir Francija, kas vienīgā no visām 28 valstīm spējusi pārsniegt 2 bērnu robežu.

Interesanti, ka kopš 1960. gada pasaulē kopumā ir piedzīvots milzīgs dzimstības kritums. Šobrīd visvairāk bērnu dzimst Saudu Arābijas sievietēm - vidēji 5.05 bērns vienai mātei. Taču 1960. gados šis rādītājs bija 6.7 bērni. Otrajā vietā patreiz atrodas Arābu pasaule kā tāda ar 3,20 bērniem vienai mātei, taču 60.-tajos gados šis rādītājs bija 7 bērni vienai sievietei. Vidēji pasaulē šobrīd vienai sievietei dzimst 2,46 bērni.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais