Emersona pašnāvību saista ar veselības problēmām

TAUSTIŅINSTRUMENTU PAVĒLNIEKS. Kīts Emersons koncertā 1999. gadā © Scanpix

Mūzikas pasauli satricinājusi kārtējās leģendas aiziešana mūžībā, turklāt 71 gadu vecais taustiņinstrumentālists Kīts Emersons sev dzīvību atņēmis pats – nošaujoties.

Kalifornijas štata policija, kas izmeklē notikušā apstākļus, pagaidām nav sniegusi sīkāku informāciju, taču mūziķa ilggadējā draudzene Marī Kavaguči izteikusi aizdomas, ka K. Emersons, kurš bijis liels perfekcionists, nolēmis pats aiziet no dzīves, jo sapratis, ka veselības problēmu dēļ nespēs pietiekami kvalitatīvi uzstāties Japānā paredzētajos koncertos.

Lielbritānijā dzimušais K. Emer-sons pasaules slavu ieguva pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākumā, kad grupa Emerson, Lake & Palmer (ELP) kļuva par vieniem no progresīvā roka pionieriem. Tās firmas zīme bija gari un episki, simfonijām līdzīgi skaņdarbi (vairākas ELP kompozīcijas ir garākas par 20 minūtēm), kuros dominēja taustiņinstrumenti – klavieres un analogie sintezatori, pie kuriem saimniekoja K. Emersons. Turklāt viņš to darīja tik azartiski un emocionāli, ka nereti tika salīdzināts ar Džimiju Hendriksu, kura izdarības ar ģitārām jau bija kļuvušas leģendāras.

Septiņdesmitajos gados iznāca deviņi ELP studijas albumi, seši no kuriem ieguva platīna diska statusu. AFP norāda, ka grupa bija ļoti populāra Lielbritānijā un Japānā, taču tai bija ne mazums piekritēju arī Savienotajās Valstīs. Piemēram, 1974. gadā tieši ELP bija uzticēts noslēgt grandiozo California Jam festivālu, uz kuru vienlaikus bija sabraukuši ap 250 000 skatītāju – uzstāšanās noslēgumā celtnis K. Emersona klavieres un mūziķi, kurš bija pie tām piesprādzējies, pacēla aptuveni 15 metru augstumā. Savu darbību ELP noslēdza 1979. gadā. 1991. gadā grupa tika atjaunota, tad atkal izjuka, bet 2010. gadā sanāca kopā uz pēdējo koncertturneju. Kopš astoņdesmito gadu sākuma K. Emersons izdevis solo albumus, komponējis simfonijas, uzstājies kopā ar dažādiem mūziķiem. Viņa pēdējais koncerts notika pagājušā gada jūlijā, kad Londonas zālē Barbican tika godināts sintezatora Moog izgudrotājs Roberts Mūgs, turklāt K. Emersons uzstājās kopā ar BBC orķestri.

Aprīlī K. Emersonam bija ieplānota koncertu sērija Japānā, un M. Kavaguči intervijā Mail On Sunday stāstījusi, ka mūziķis pirms tās ļoti nervozējis. «Viņu jau gadiem ilgi mocīja labās rokas nervu iekaisums. Pirms vairākiem gadiem tika veikta operācija, taču viņš izjuta sāpes, turklāt delna kustējās aizvien sliktāk un sliktāk,» sacījusi M. Kavaguči, uzsverot, ka K. Emersonu, kurš pēc dabas bijis perfekcionists, ļoti satraucis tas, ka viņš savas mūzikas cienītājiem vairs nespēs demonstrēt augstāko meistarību. Turklāt mūziķis regulāri lasījis internetā publiskotās koncertu apmeklētāju atziņas, arī tos ierakstus, kuros viņam norādīts uz kļūmēm un ieteikts pārtraukt koncertēt – viņš to uztvēris ļoti sāpīgi. Pirms Japānas koncertu sērijas pat ticis nolīgts vēl viens taustiņistrumentālists, gadījumam, ja K. Emersonam neizdodas nospēlēt, kā nākas. Taču, spriežot pēc visa, viņš tā arī nav spējis samierināties ar domu, ka nāksies atteikties no iemīļotās nodarbes, un pieņēmis lēmumu par pašnāvību, sacījusi šokētā M. Kavaguči. Viņa arī piebildusi, ka K. Emersons nekad sevi neesot uzskatījis par rokzvaigzni un labprātāk vēlējies, lai cilvēki viņu atcerētos kā komponistu.



Svarīgākais