FOTO: Norvēģu jaunieši uz dienu iejūtas patvēruma meklētāju ādā

© AFP

Tumšs sniegots mežs, militāri transporta līdzekļi, gaudošas sirēnas un grupa cilvēku, kuriem jābūt gataviem doties ceļā. Uz diennakti šādos apstākļos sevi pakļāvuši grupa jauniešu, kuri iepazīst patvēruma meklētāju ikdienu, raksta AFP.

Jaunieši nakšņo it kā ANO izveidotā nometnē, kurai tumsas aizsegā uzbrūk. Gaisa temperatūra ir ap nulli un "bēgļiem", ignorējot izsalkumu un lielo sniega daudzumu, jādodas prom. Vakariņās jaunieši dabuja vien nedaudz rīsu. Uz dāžām rīsu pakām etiķetes vēstija, ka derīguma termiņš beidzies 1998. gadā.

Jauniešiem ir atņemti pulksteņi un mobilie telefoni. Sagrupēti pa 20 cilvēkiem vienā saimē, viņiem jāedomājas, ka bēg no nemierīgās Sudānas un šķērsojuši Norvēģijas robežu, lai lūgtu patvērumu

Dalībniekiem šie apstākļie šķiet briesmīgi, taču zuskata, ka īstajiem bēgļiem tie ir vēl smagāki.

 

Pasaulē

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.

Svarīgākais