Latvija aicina Krieviju nekavējoties atbrīvot Savčenko

© REUTERS

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) aicina Krieviju nekavējoties atbrīvot Nadiju Savčenko, ievērojot savas starptautiskās saistības, tostarp Minskas vienošanās īstenošanas pasākumu kopumu, kas paredz visu politisko ķīlnieku un nelegāli apcietināto personu atbrīvošanu.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, šodien nelikumīga tiesas procesa ietvaros Krievijas Rostovas apgabala Doņeckas tiesā notika sēde, kuras laikā paziņots sprieduma pasludināšanas datums Savčenko lietā.

Ministrija atkārtoti izsaka stingru nosodījumu par Savčenko nolaupīšanu, nelikumīgu pārvietošanu pāri starptautiski atzītām robežām un ilgstošu prettiesisku aizturēšanu, kas balstīta uz nepamatotām apsūdzībām. Tāpat tā aicina Krieviju nekavējoties atbrīvot Savčenko, ievērojot savas starptautiskās saistības, tostarp Minskas vienošanās īstenošanas pasākumu kopumu, kas paredz visu politisko ķīlnieku un nelegāli apcietināto personu atbrīvošanu.

Protestējot pret nelikumīgo arestu, Savčenko ir sākusi ilgstošu badastreiku, tādējādi viņas veselības stāvoklis ir krasi pasliktinājies un tiek apdraudēta aizturētās dzīvība.

Krievijas atbalstītie separātisti Ukrainā sagūstīja Ukrainas Gaisa spēku piloti Savčenko 2014.gada 17.jūnijā un pārveda uz Krieviju, kur viņu nelikumīgi arestēja, apsūdzot divu Krievijas žurnālistu slepkavībā.

Svarīgākais