Diplomāts: Turcija patvēruma meklētāju straumi var apturēt ar radikālām metodēm

© Scanpix

Turcija patvēruma meklētāju straumi varētu apturēt, izmantojot radikālas metodes, taču pašus cilvēkus ir ļoti grūti apturēt, atzīst Latvijas vēstnieks Turcijā Atis Sjanīts.

Viņš apliecināja, ka Eiropas Savienība (ES) pašlaik cer, ka Turcija spēs samazināt šo straumi. "To, vai tas izdosies, redzēsim, kad iestāsies siltāks laiks," viņš piebilda.

Taujāts, vai ES apsolītie trīs miljardi eiro spētu atrisināt pašreizējo situāciju, diplomāts sacīja, ka tie varētu uzlabot situāciju pašās nometnēs.

"Šajā gadījumā cilvēkiem tiešām jāsāk saprast, ka mērot bīstamo ceļu uz Eiropu īsti nav izdevīgi. Nākamais jautājums ir par to, kāda situācija tuvākajā laikā iezīmēsies pašā Sīrijā," viņš izteicās.

Vēstnieks arī skaidroja, ka sākotnēji jātiek vaļā no visām teroristiskajām organizācijām, tostarp "Islāma valsts". "Ja mēs rēķinām, "Islāma valstij" varētu būt kādi 50 000-100 000 karotāju. Tas nav nemaz tik liels skaitlis, lai tos neiznīcinātu," viņš piebilda, norādot, ka jāsāk darbs ar vietējām kopienām, jāorganizē vietējā pašpārvalde, un tad jau valsts mērogā jāsāk domāt par vēlēšanām.

Tomēr tas gan var notikt tikai tādā gadījumā, ja tiek galā ar bruņotajām bandām, viņš sacīja. "Tas ir būtisks jautājums tuvākajam laikam," piebilda vēstnieks.

Svarīgākais