Patvēruma meklētāji labākas dzīves meklējumus nosauc par katastrofu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © SCANPIX

Divi patvēruma meklētāji ziņu aģentūra AP atklājuši savu stāstu par to, kāpēc devušies uz Eiropu. Tomēr, kā izrādās, tad šobrīd jau viņi atgriezušies atpakaļ savās mājās Irākā, un nodēvē savus labākas dzīves meklējumus par katastrofu.

Surkavs Omars un Rebiens Abdullahs pameta savu darbu un iztērēja visus savus dzīves ietaupījumus, lai nokļūtu Eiropā. Šobrīd, kad jaunie vīrieši jau atgriezušies atpakaļ savā dzimtenē, viņi šo dzīves pieredzi raksturojuši kā katastrofālu. 

Simtiem tūkstoši patvēruma meklētāji bēgot no kara devušies uz Eiropu, tomēr abi iepriekš minēti vīrieši nākuši no Irākas kurdu reģiona, kurš nosacīti nodalīts no karadarbības un "Islāma valsts" uzbrukumiem. 

Abi vīrieši iztērējuši 8 000 dolāru, kurus samaksājuši kontrabandistiem, kas viņiem palīdzējuši nokļūt patvēruma meklētāju nometnēs Vācijā un Zviedrijā. 25 gadus vecais Surkavs Omars norāda, ka dzīves apstākļi šeit neesot bijuši no labākajiem- patvēruma meklētājiem nav pieticis ēdiena, arī izsniegtie pabalsti bijuši ļoti mazi. 

"Mūsu nedēļas nauda iztikai Vācijā bija 30 eiro. Vienīgais, ko mums deva ēst bija tēja un siers," stāsta Omars.

Abi irākieši stāsta, ka cietuši badu, tāpēc tālāk devušies uz Zviedriju. Tomēr arī tur dzīves apstākļi viņus nav apmierinājuši. Viņu norāda: " Kad šeit ieradāmies bija ziema. Mūs ielika istabā kopā ar trim bēgļiem no Sīrijas, ar kuriem pat nevarējām sazināties. Abi nolēmām, ka jādodas mājās. Tur ir labāk nekā jebkur citur."

Svarīgākais