"Islāma valsts" kaujiniekam piespriež četrarpus gadus cietumā

© Scanpix

Vācijas tiesa piektdien piesprieda četrarpus gadus cietumā "Islāma valsts" kaujiniekam Nilsam Donatam, kurš Sīrijā palīdzējis notvert no džihādistu grupējuma dezertējušos karotājus.

Tagad 25 gadus vecais Vācijas pilsonis 2013.gada septembrī devās uz Sīriju, lai pievienotos "Islāma valstij".

Donats asistējis pratināšanās, bijis cietumsargs, kā arī piedalījies džihādistu grupējuma triecienvienībās, sacīja prokurors.

Apsūdzētais piedalījies desmit līdz 15 triecienvienību misijās, un to gaitā viņš palīdzējis notvert "Islāma valsts" dezertierus, labi apzinoties, ka viņi tiks spīdzināti līdz nāvei.

Donats atrodas apcietinājumā kopš 2015.gada janvāra, kad viņš atgriezās Vācijā.

Prāvā, kas sākās janvārī, Donats pastāstīja par saviem nemierīgajiem pusaudža gadiem, kad viņš aizrāvies ar narkotiku lietošanu. 2011.gada augustā viņš pārgājis islāmā.

Ar laiku viņš "ieslīdējis radikālismā", pievienojies vietējo džihādistu šūniņai "Lobergas brigāde" un devies uz Sīriju.

Tūkstošiem eiropiešu devušies uz Sīriju, lai pievienotos "Islāma valstij", vienlaikus turpina pieaugt bažas par draudiem, ko džihādisti rada, atgriežoties savās dzimtajās valstīs.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

"Islāma valsts" uzņēmusies atbildību par novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika noslepkavoti 130 cilvēki.

Svarīgākais