Kalē uzsākta migrantu Džungļu nojaukšana

BEZ EKSCESIEM. Migrantu nometnes Džungļi nojaukšana vakar sākusies mierīgi, tomēr vairākums migrantu negrasās pamest Kalē, cerot nokļūt Lielbritānijā © Scanpix

Francijas ziemeļu pilsētā Kalē vakar sākuši nojaukt par Džungļiem dēvēto nelegālo ieceļotāju nometni, kas vizuāli atgādina Āfrikas vai Āzijas pilsētu graustu rajonus.

Migrantiem, kuri mitinājušies pagaidu būdelēs, piedāvāts pārcelties uz kādu no patvēruma meklētāju uzņemšanas centriem vai turpat blakus esošo nesen iekārtoto konteineru parku, tomēr vairākums uzskata, ka šāda pārcelšanās viņus attālinās no nospraustā mērķa – šķērsot Lamanša šaurumu un nokļūt Lielbritānijā. Tāpēc nebūs nekāds pārsteigums, ja jau drīzumā Kalē apkaimē izaugs jauni Džungļi.

Reuters atgādina, ka par Džungļiem tiek saukta plašās migrantu nometnes dienvidu daļa, kas aizņem aptuveni septiņus hektārus plašu teritoriju. Vietējās varas iestādes apgalvo, ka tajā līdz šim uzturējušies nedaudz vairāk par 1000 nelegālo ieceļotāju, tomēr nevalstiskās organizācijas, kas aizstāv migrantu intereses, min citus skaitļus – sarunā ar AFP šo grupu pārstāvji uzsvēruši, ka Džungļos teju vai pastāvīgi dzīvo vismaz 3450 cilvēku, to skaitā 300 nepilngadīgo bez vecāku vai tuvu radinieku uzraudzības. Migranti, kuri ar laiku vēlas nokļūt Lielbritānijā, gadu gaitā Džungļos jau izveidojuši primitīvu infrastruktūru – tur funkcionē ne tikai lūgšanu nami, skolas un pat teātris, bet arī nelieli bāri un veikaliņi.

Protams, tas viss sabūvēts bez jebkādām atļaujām, neievērojot būvniecības normatīvus un citas formalitātes, par elementāru higiēnas prasību ievērošanu nemaz nerunājot. Tieši uz to uzsvaru likušas vietējās amatpersonas, pieņemot lēmumu par šīs nometnes daļas nojaukšanu. Reģiona prefekte Fabjēna Bučio un Kalē mērs Nataša Bušāra ne reizi vien uzsvērušas, ka varas iestāžu mērķis ir nodrošināt migrantiem civilizētus apstākļus, un pagājušajā nedēļā šiem argumentiem piekrita Lilles tiesnese Valerī Kumenēra, kura personīgi apskatīja gan no dažādiem celtniecības atkritumiem uzslietās būdeles un brezenta teltis, kurās pašlaik mitinās migranti, gan tā saukto konteineru parku, kura iemītniekiem pārbūvētos kravas konteineros tiek nodrošinātas vismaz elementāras ērtības un droša pajumte. Domājams, ka šī ekskursija arī pamudināja tiesnesi noraidīt migrantu un viņus aizstāvošo nevalstisko organizāciju (gan franču, gan britu) apelāciju un atzīt Džungļu nojaukšanas plānu par likumīgu.

Gan F. Bučio, gan Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs uzsvēruši, ka Džungļu nojaukšana būs pakāpeniska un ar varu neviens no saviem mitekļiem netiks padzīts. Tā vietā imigrācijas dienesta inspektori cenšas pārliecināt migrantus, ka viņiem būtu nepieciešams pārcelties uz konteineru parku (tur vēl ir brīvas 500 no 1500 vietām) vai doties uz kādu no 102 patvēruma meklētāju centriem, kas izkaisīti pa visu Franciju. Otrais variants gan faktiski nozīmē patvēruma pieprasīšanu Francijā un atteikšanos no mērķa sasniegt Lielbritāniju. Reuters uzsver, ka liela daļa nelegāļu šo valsti par savu galamērķi izvēlējušies ne tikai līdzšinējo dāsno pabalstu dēļ, bet arī tāpēc, ka runā angliski, bet ne franciski, turklāt Lielbritānijā jau atrodas viņu tuvinieki vai draugi. Viņu mērķis paliek līdzšinējais – noslēpjoties kravas automašīnā vai kā citādi uzlavīties uz prāmja, kas kursē no Kalē uz Duvru, vai kaut kādā veidā nokļūt Lielbritānijā pa Lamanša tuneli.

Piemēram, 42 gadus vecais Azizs, kurš ieradies no Pakistānas, sarunā ar Reuters sacījis, ka viņam nešķiet pieņemams neviens no Francijas varas iestāžu piedāvātajiem variantiem. «Mums nav kur doties, tāpēc paliksim tepat un nogaidīsim,» viņš sacījis. Tikpat apņēmīgs palikt un gaidīt iespēju nokļūt Lielbritānijā ir 40 gadus vecais irākietis Pairovs, kurš Džungļos dzīvo kopā ar sievu un diviem bērniem. Gan viņš, gan vēl vairāki migranti uzsvēruši, ka nevēlas pārcelties uz vietām, kur jutīsies kā cietumā – atrašanās varas iestāžu kontrolētā nometnē nozīmētu, ka būtu ierobežotas šo cilvēku iespējas mēģināt ielavīties kravas automašīnās vai uz prāmjiem. Organizācijas Ārsti bez robežām pārstāve Mišela Džensena sarunā ar interneta ziņu vietni The Local prognozējusi, ka vismaz 500 līdz 1000 migrantu no Džungļiem nepieņems Francijas varas iestāžu piedāvājumu un galu galā atkal iekārtosies nelegāli, uzslejot savas teltis kaut kur Kalē nomalēs.

Starptautiskās ziņu aģentūras vēsta, ka vismaz vakar solījums par Džungļu iemītnieku nepadzīšanu ticis ievērots – nojaukti vien tie mitekļi, kuros neviena vairs nav bijis. AFP vēsta, ka ar demontāžu nodarbojušies aptuveni 20 spilgtās vestēs tērptu strādnieku, bet divi buldozeri pagaidām palikuši stāvam nometnes nomalē. Notikuma vietā atradās arī vairāki desmiti policistu, bet aculiecinieki apgalvo, ka redzējuši arī vairākus policijas īpašo uzdevumu vienības autobusus un ūdensmetēju. Tiem gan darba nav bijis, jo nometnes nojaucēji centušies neizprovocēt nekārtības un arī migranti tās nav izraisījuši. Bet policistu uzdevums bijis neļaut Džungļos iekļūt nevalstisko organizāciju aktīvistiem, kuri par katru cenu mēģinājuši izraisīt nemierus, kas novedis pie kāda britu grupējuma No Borders dalībnieka aresta.



Svarīgākais