Turcija apsūdz kurdus terorakta rīkošanā

© F64

Ziņu aģentūra AFP ziņo, ka aizturēti 9 aizdomās turamie par teroraktu Ankarā. Turcijas premjerministrs arī paziņojis, ka sprādzienu sarīkojuši kurdu kaujinieki no Sīrijas.

Kā iepriekš ziņots, trešdienas vakarā Ankarā Turcijā nogranda sprādziens, kur bojā gājuši 28 cilvēki, bet 61 ievainots. Turcijas premjers informējis, ka aizturēti 9 aizdomās turamie par terorakta organizēšanu.

Pieņēmumus par Ankarā veikto terora aktu var izdarīt vairākus, taču Turcijai pašlaik sensitīvā ass ir tieši kurdi, kuri, domājot par savu neatkarību, nevēlas kļūt par teroristisku organizāciju, līdz ar to pielietotais rokraksts, vēršoties pret militārajiem spēkiem, liecina par kurdu separātistu iesaisti, lai gan spēlētāji var būt vairāki, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Viņš norādīja, ka terora akta mērķis ir parādīt savu spēku un uzturēt nedrošības sajūtu visapkārt, taču šajā gadījumā nevarot izslēgt arī saistību ar kurdiem.

Sprūds sacīja, ka pašlaik ir nedaudz pārsteidzīgi izdarīt pieņēmumus, taču tā dēvētā "Islāma valsts" nav mazsvarīgs pretinieks Turcijai, kā arī Krievija ir konkurents par ietekmi reģionā, taču Turciju pašlaik visvairāk uztrauc tieši kurdu jautājums, kas esot galvenie pretinieki.

"Sensitīvā ass ir kurdi, kas, domājot par savu neatkarību, negrib kļūt par teroristisku organizāciju. Pielietotais rokraksts, vēršoties pret militārajiem spēkiem, liecina par nevēlēšanos vērsties pret civiliedzīvotājiem," sacīja eksperts.

Svarīgākais