NATO Afganistānas ofensīvas dēļ mirst civiliedzīvotāji

NATO karaspēks ir apstiprinājis, ka divas no raķetēm, kas izšautas pašlaik notiekošajā plašajā pret talibiem vērstajā uzbrukumā, nav sasniegušas mērķi un nogalinājušas 12 civiliedzīvotājus.

Karaspēka komandieris Stenlijs Makristāls ir izteicis nožēlu par civiliedzīvotāju upuriem.

Uzbrukumā tālibu kontrolētajam Mardžahas reģionam ir iesaistīti vairāki tūkstoši NATO karavīru. Viņiem ir jātiek galā arī ar neskaitāmām mīnām un lamatām, ko talibi ir izlikuši, kā arī viņu snaiperiem. NATO pārstāvji BBC pavēstījuši, ka no vietējiem iedzīvotājiem ir sākuši saņemt informāciju, kur meklējami tālibu novietotie spridzekļi. Karavīriem reģionā ir jāpārmeklē katra māja un iežogotā teritorija. Tālibu pretestība pagaidām ir mazāka nekā iepriekš sagaidīts, tomēr šajā teritorijā vēl ir daudz nemiernieku.

Operācija Moštarak, kas austrumpersiešu valodā nozīmē „kopā”, ir lielākā koalīcijas spēku operācija Afganistānā kopš 2001. gada, kad krita tālibu režīms. Tā ir arī liels ASV prezidenta Baraka Obamas vadībā izstrādātās Afganistānas stratēģijas pārbaudījums — tās pamatā ir karaspēka palielināšana nemierīgajā zemē.

Svarīgākais