ES gatavojas strauji un enerģiski vērsties pret teroristu finansēšanu

© Scanpix

Nākamajos mēnešos Eiropas Savienība (ES) strauji un enerģiski vērsīsies pret teroristu finansēšanu, vispirms nākot klajā ar likumdošanas priekšlikumiem, tā iepazīstinot ar plānu par pastiprinātu cīņu pret teroristu finansēšanu, norādījis Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Kā paziņojumā norāda EK, nesenie teroristu uzbrukumi ES un citviet pasaulē liecina par nepieciešamību pēc spēcīgas un saskaņotas Eiropas mēroga reakcijas terorisma apkarošanas jomā. Eiropas Drošības programmā ir norādīti vairāki virzieni, kuros jāuzlabo cīņa pret teroristu finansēšanu. Publiskotais, vispusīgais rīcības plāns paredz iedarbīgu un ātru pašreizējo problēmu risinājumu, kas balstīts uz spēkā esošajiem ES noteikumiem un kas nepieciešamības gadījumā tos papildina.

Lai varētu reaģēt uz jauniem apdraudējumiem, pašreizējie noteikumi tiks pielāgoti, izmantojot konkrētus pasākumus, vai arī tiks ierosināti papildu noteikumi, norāda EK.

EK priekšsēdētāja pirmais vietnieks Franss Timmermanss vērš uzmanību uz nepieciešamību bloķēt piekļuvi līdzekļiem, kurus teroristi izmanto noziegumu veikšanai. "Atklājot un paralizējot teroristu tīklu finansēšanu, mēs varam mazināt viņu iespējas ceļot, pirkt ieročus un sprāgstvielas, gatavot uzbrukumus un izplatīt naidu un bailes interneta vidē," skaidro Timmermanss.

Viņš arī norāda, ka EK nākamajos mēnešos atjauninās vai izstrādās jaunus ES noteikumus un instrumentus, tos papildinot ar labi pārdomātiem pasākumiem, kas vērsti pret jaunajiem apdraudējumiem un kas valstu iestādēm palīdzēs pastiprināt cīņu pret teroristu finansēšanu un uzlabot iestāžu sadarbību, vienlaikus pilnā mērā ievērojot pamattiesības.

Savukārt Dombrovskis skaidro, ka publiskotais rīcības plāns ir apliecinājums tam, ka nākamajos mēnešos strauji un enerģiski vērsīsies pret teroristu finansēšanu, vispirms nākot klajā ar likumdošanas priekšlikumiem.

"Mums ir jāpanāk, ka teroristi zaudē iespējas piekļūt naudas līdzekļiem, mums ir jānodrošina, ka iestādes var labāk izsekot finanšu plūsmām un līdz ar to novērst tādus postošus uzbrukumus, kādi pagājušajā gadā notika Parīzē, mums ir jānodrošina, ka personas, kas piedalās nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un teroristu finansēšanā, tiek sodītas visās dalībvalstīs," viņš uzsver.

Dombrovskis arī apliecinājis vēlmi uzlabot uzraudzību pār daudzajiem finansēšanas instrumentiem, kurus izmanto teroristi - gan skaidras naudas un kultūras artefaktu apriti, gan virtuālo valūtu un anonīmas priekšapmaksas kartes, vienlaikus izvairoties no liekiem šķēršļiem, kas iedzīvotājiem, kuri ievēro likumus, varētu apgrūtināt maksājumu un finanšu tirgu izmantošanu.

Rīcības plānā galvenā uzmanība tiks pievērsta diviem galvenajiem rīcības virzieniem - teroristu un viņu finanšu plūsmu izsekošana, naudas līdzekļu pārvietošanas apturēšana, kā arī teroristu organizāciju izmantoto ieņēmumu avotu bloķēšana un spējas piesaistīt finansējumu mazināšana.

Pasaulē

Īrijas regulators, kas uzrauga Eiropas Savienības (ES) datu privātuma noteikumu ievērošanu, noteicis 91 miljona eiro sodu sociālās saziņas platformas "Facebook" īpašniecei "Meta" par lietotāju paroļu drošuma pārkāpumiem.

Svarīgākais