Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Par Aušvicas nometnes vārtu uzraksta zādzību arestētais zviedrs vainu neatzīst

Par Aušvicas koncentrācijas nometnes vārtu dekora zādzību arestētais zviedrs Andešs Hēgstrems noliedz viņam izvirzītās apsūdzības, piektdien pavēstīja viņa advokāts Bjērns Sandīns.

"Viņš uzskata, ka, drīzāk, ir palīdzējis šo lietu atrisināt. Viņš ir palīdzējis izmeklēšanā gan Zviedrijas un Polijas policijai, gan Interpolam," ziņu aģentūrai TT sacīja advokāts.

34 gadus vecais Hēgstrems apsūdzēts "zādzībā vainu apstiprinošos apstākļos un mantas bojāšanā, kā arī kultūras vērtību nelegālā tirdzniecībā", norādīja prokuratūrā.

Hēgstremu, kurš savulaik vadījis neonacistu organizāciju, arestēja ceturtdien.

"Tas, ka viņam draud arests, jau kādu laiku bija jūtams gaisā, tātad viņš ir sagatavojies. Viņš raizējas par to, ka viņu varētu tiesāt Polijā, nevis Zviedrijā," atzina advokāts.

Hēgstrems iepriekš medijiem teicis, ka viņam bijusi vidutāja loma. Viņam vajadzējis Aušvicas nometnes vārtu dekoru - metāla uzrakstu "Arbeit macht frei" ("Darbs dara brīvu") - saņemt un tad pārdot kādam pircējam, taču galu galā viņš nolēmis informēt Polijas policiju par personām, kas organizējušas zādzību.

Piecus metrus garā metāla zīme no memoriāla tika nozagta 18.decembrī. Polijas policija jau 20.decembrī valsts ziemeļos atguva Aušvicas dekoru un par zādzības izdarīšanu arestēja piecus poļus. Dekors bija sazāģēts trijās daļās.

Zviedru mediji jau agrāk vēstīja, ka dekoru bijis iecerēts pārdot, lai finansētu galēji labējo teroristu uzbrukumus Zviedrijas parlamentam un premjerministra Frēderika Reinfelta mājai.

1994.gadā Zviedrijā Hēgstrems izveidoja neonacistu organizāciju "Nacionālsociālistu fronte" un piecus gadus bija tās vadītājs. Tad viņš kustību pameta un no tās distancējās - sāka dzīvot kā parasts pilsonis un pievienojās organizācijai "Exit", kas palīdz galēji labējo organizācijas pametušajiem jauniešiem, rakstīja "Aftonbladet".