Tallinas senākā aptieka piedāvā zāles pret nelaimīgu mīlestību

Kāda sena Tallinas aptieka piedāvā saldas zāles pret nelaimīgu mīlestību - no mandelēm izgatavotu brūvējumu, kas kopš viduslaikiem izmantots pret sirdēstiem.

"Kopš viduslaikiem šeit tika gatavots un pārdots īpašas marcipāna zāles sirdēstu remdēšanai," atklāja Ille Nodapera no Rātsnama aptiekas, kas darbojas Tallinas vecpilsētā jau kopš 1422.gada un tiek uzskatīta par Eiropā vecāko.

"Mēs turpinām izgatavot īpašo marcipānu, jo nepieciešamība pēc šādām zālēm nepāriet un sirdēstu nomocīti pacienti turpina iegriezties pie mums," viņa piebilda.

Senā recepte tiek rūpīgi glabāta noslēpumā. "Tas nav parastais marcipāns, taču saskaņā ar viduslaiku recepti tas satur 72% marcipāna un 28% citu sastāvdaļu, kurus mēs neatklājam."

Viena zāļu deva sver 40 gramus un maksā tikai 16 kronas (70 santīmus).

Bez zālēm pret nelaimīgu mīlestību senajā aptiekā atrodamas arī citas viduslaiku burvju dziras, no kurām lielāko daļu vairs nepārdod - kaltētas varžu kājas, līdakas acis, vienradža raga pulveri, melnā kaķa asinis, aitvilnas ziede, aizjūras mūmijas gabaliņi, sliekas eļļā, dedzinātas bites, vilka iekšas un trušu sirdis, kuras tika izrakstītas veselā saprāta atgūšanai.

"Mums tas var šķist smieklīgi, taču vienmēr bija iemesls, kāpēc toreiz ārsti to rekomendēja un pārdeva aptiekas," norādīja Nodapera. "Piemēram, pacientiem ar redzes problēmām ieteica lietot baldriāna pilienus, jo tika uzskatīts, ka kaķiem ir laba redze, jo viņiem patīk baldriāns."

Vēl kāda lieta, ko aptiekā tirgo kopš viduslaikiem, ir aitvilna, ar kuru ārstē muguras sāpes.

Kā atklāja Ille Nodapera, 16.gadsimtā aptieka kļuva arī par klubu valdošajai elitei, kur burtiski plūda alkohola upes. Toreiz aptiekāri pārdeva arī alkoholiskus dzērienus ar noteikumu, ka tiem par brīvu jādod noteikts dzērienu daudzums pilsētas vadītājiem. "Aptieka darbojās arī kā slēgtais klubs Tallinas elitei, kurai patika pulcēties pēc sanāksmēm rātsnamā, kas joprojām atrodas vecpilsētas laukuma otrā pusē," sacīja Nodapera. "Tiekoties aiz aptiekas slēgtajām durvīm, pilsētas valdnieki varēja iegūt lielāku privātumu nekā vietējos krogos."

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais