Drukas kļūda uz Čīles monētām

Čīles naudas kaltuves vadītājam nācies zaudēt amatu, jo atklājies, ka viņa vadībā ir izkalti vairāki tūkstoši monētu, kurās Čīles vārds ir atveidots nepareizi.

Kļūdaino 50 peso monētu metiens tika izkalts 2008. gadā, tomēr līdz pat pagājušajam gadam kaltuve šo kļūdu nebija pamanījusi. Uz monētām vārda Chile vietā ir uzrakstīts Chiie. Kopš kļūda ir nākusi gaismā, šīs monētas ir kļuvušas par numismātu intereses objektu.

Čīles banka negrasās tās ņemt ārā no apgrozības, tomēr bez sekām šis incidents arī nav palicis. Misēkļa dēļ no amata ir bijis jāatkāpjas gan kaltuves vadītājam Gregorio Inigvesam, gan vairākiem viņa padotajiem, vēsta BBC. Pedro Uzsua, viens no atlaistajiem darbiniekiem laikrakstam El Mercurio stāstīja, ka ir dzirdēti apgalvojumi, ka Chiie uz monētām ir uzrakstīts tīšām, tomēr uzsver, ka notikušais ir kļūda: „Es to nepamanīju, tāpat kā neviens cits, kurš ar šo monētu strādāja un apstiprināja to.” Savukārt bijušais vadītājs ir atzinis, ka kaltuvei ir nepieciešama tehnoloģiju modernizācija un iekšējās kontroles uzlabošana, jo pašlaik tur iekšā izskatoties kā „Dikensa laikmeta rūpnīcā”.

Šī nav pirmā reize, kad Čīles naudas kaltuvei ir sanācis izgāzties. Piemēram, pagājušajā mēnesī kāds kaltuves darbinieks kādam kolekcionāram pārdeva retu medaļu, kas, kā izrādījās, bija daļa no kaltuves muzeja kolekcijas. Mēnesi vēlāk līdzīgā veidā netīšām tika realizēta kāda cita dārglieta - šoreiz medaļa bija ar prezidentes Mišeles Bačeletas attēlu.

Kārtējā kļūda ir ļāvusi pasmaidīt ne vienam vien čīlietim, kā arī likusi vērīgāk papētīt naudu savos makos.