Lietuvas Seims atlaiž ģenerālprokuroru

Lietuvas Seims ceturtdien atbrīvojis no amata ģenerālprokuroru Aļģimantu Valantinu, kas pagājušajā nedēļā iesniedza atkāpšanās rakstu prezidentei Daļai Grībauskaitei.

Par viņa atlaišanu balsoja 64 Seima deputāti, pret to - desmit, bet 21 parlamenta loceklis no balsošanas atturējās.

Kā Seimā skaidrojis Valantins, kas sākotnēji demisijas iemeslus netika norādījis, atkāpties viņu pamudinājis janvārī publiskotais Lietuvas Seima atzinums, ka ģenerālprokurors nav pienācīgi pildījis savus pienākumus un nav spējis koordinēt Ģenerālprokuratūras darbību attiecībā uz tā dēvētās Kauņas pedofilijas lietas izmeklēšanu.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka savu darbu darījis pēc labākās sirdsapziņas. "Esmu jurists, un Seima lēmums, kurā novērtēts prokuratūras un personiski mans darbs šīs konkrētās lietas izmeklēšanā, būtībā ir tas iemesls, kura dēļ atkāpjos," sacījis Valantins.

Atbildot uz deputātu jautājumu, viņš atzinis, ka savā darbā izjutis spiedienu gan no politiķu, gan mediju puses, tomēr nav tam pakļāvies.

Opozīcijas pārstāvji tikmēr izteikuši viedokli, ka ar ģenerālprokurora atlaišanu valdošā koalīcija cenšas novērst sabiedrības uzmanību no pensiju samazināšanas un citām nepatīkamām lietām.

Līdz jauna ģenerālprokurora iecelšanai šos pienākumus pildīs Ģenerālprokuratūras Valsts apsūdzību nodaļas galvenais prokurors Raimonds Petrausks.

Saskaņā ar Lietuvas konstitūciju ģenerālprokuroru ar Seima piekrišanu uz septiņu gadu termiņu ieceļ un atlaiž valsts prezidents. Valantins šai amatā tika iecelts 2005.gada rudenī.

Kā ziņots, skandāls ap nepietiekami operatīvu iespējamās pedofilijas lietas izmeklēšanu radās pēc tam, kad 5.oktobrī Kauņā tika nošauti divi cilvēki. Aizdomās par šīm slepkavībām tiek turēts Kauņas rajona iedzīvotājs Drasjus Ķedis, kas vienu slepkavības upuri jau gadu pirms tam medijiem izsūtītā paziņojumā tika publiski apsūdzējis savas mazās meitiņas seksuālā izmantošanā. Otru nogalināto - savas bijušās civilsievas māsu - viņš vainojis pedofilu atbalstīšanā, bet Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes - ilgstošā nespējā un negribēšanā šīs apsūdzības izmeklēt.

Svarīgākais