Lietuva vēlas uzlabot attiecības ar Krieviju

Lietuvas attiecībām ar Krieviju jāmainās uz labo pusi, taču šai procesā ir svarīgi abu pušu centieni, uzskata Lietuvas jaunais ārlietu ministrs Audroņus Ažubalis, kas ceturtdien nodeva amata zvērestu Seimā.

"Domāju, ka attiecībām jāmainās uz labo pusi, tas mums jādara visiem kopā. No otras puses, mums jāsagaida adekvāti soļi no Krievijas. (..) Lietuva vienmēr ir tiekusies pēc labām attiecībām, bet tas, ka šobrīd kustība notiek no abām pusēm, manuprāt, ir apsveicami," viņš sacījis žurnālistiem.

Ministrs pozitīvi vērtējis Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites tikšanos ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu trešdien Helsinkos, lai gan atzinis, ka par to runājis vienīgi ar valsts vadītājas padomnieku, nevis ar pašu prezidenti.

"Ciktāl man zināms, saruna bijusi atklāta un tieša. Uzskatu, ka politikā svarīgākais ir runāt atklāti, skaidri, bez aplinkiem," viņš izteicies.

Skarot jautājumu par padomju okupācijas nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu, Ažubalis solījis ierosināt valdībā tā izskatīšanu, bet sīkāk to nav komentējis. "Tā nav tikai rituāla lieta. Kaut kas mums jāpaveic arī pašiem," sacījis jaunais Lietuvas ārpolitiskā resora vadītājs, kas nesen izteicās, ka šai jautājumā pirms desmit gadiem pieņemtā likuma īstenošanu Lietuva līdz šim "vienīgi imitējusi".

Ministrs arī solījis, ka Lietuva nākotnē nenovērsīsies no Ukrainas, Gruzijas un Baltkrievijas. "Izskatītos ļoti dīvaini, ja mēs novērstos no Ukrainas, Gruzijas un Baltkrievijas, kad pati Eiropa - un ne bez mūsu pūliņiem - pieņēmusi Austrumu partnerattiecību plānu un programmu," viņš piebildis.

Kā uzskata ministrs, dažas savu vēstniecību nodaļas ārvalstīs Lietuvai nāksies slēgt, jo krīzes laikā to uzturēšana valstij kļuvusi par nastu. "Es runāju par vēstniecību nodaļām, bet ne par pašām vēstniecībām," viņš uzsvēris, bet sīkākus plānus šajā sakarā nav izklāstījis.

Līdzšinējais Seima ārlietu komitejas priekšsēdētājs, Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu pārstāvis Ažubalis nomaina ārlietu ministra amatā Vīgaudu Ušacku, ko Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite janvāra nogalē atlaida.

Savukārt šī komiteja par savu jauno vadītāju ceturtdien vienbalsīgi ievēlējusi Ažubaļa partijas biedru Emanuelu Zingeri. Viņa kandidatūra vēl jāapstiprina Seimam.

Svarīgākais