ASV Austrumu piekraste ieputināta

DARBS ŠĶŪRĒTĀJIEM. Daudzās ASV pilsētās tika aizliegts izmantot privāto autotransportu, lai ielas pēc iespējas ātrāk varētu attīrīt no sniega © Scanpix

Miljoniem cilvēku ASV austrumu štatos vakar sāka atgūties pēc beidzamajos gados spēcīgākās sniega vētras, kas prasījusi vismaz 19 cilvēku dzīvības. Vēl vakar darbu nebija atsākušas galvaspilsētas Vašingtonas lidostas un metro, daudzviet ceļi nebija attīrīti no vēja sadzītajām kupenām, vairākos štatos bez elektrības bija tūkstošiem mājsaimniecību, bet Ņūdžersijas piekrastes salās vētra un spēcīgais paisums bija izraisījuši plūdus.

Interneta sociālajos tīklos sniegputenis jau izpelnījies tādus apzīmējumus kā Snowmageddon un Snowzilla. «Šī noteikti tiks ierindota starp desmit spēcīgākajām sniega vētrām austrumu piekrastes vēsturē,» sarunā ar AP sacījis laika apstākļu eksperts, vairāku mācību grāmatu autors Pols Kosins. Viņš atgādinājis, ka Nacionālais laika apstākļu dienests (NWS) samērā precīzi prognozējis gan vēja spēku un virzienu, gan iespējamo nokrišņu daudzumu, jau piektdien brīdinot austrumu štatu iedzīvotājus, ka brīvdienas labāk būtu pavadīt mājās. Vienīgais, par ko nebija brīdinājuši meteorologi, bija spēcīgie paisuma viļņi, ko piedzīvojušas salas Ņūdžersijas un Delavēras štatu piekrastē. Piemēram, Vaildvudas pilsētā ūdens applūdinājis ēku pirmos stāvus, pilsētas galvenā iela pārvērtusies par strauju upi, kas nesusi līdzi pat atspirdzinošo dzērienu pārdošanas automātus, bet ugunsdzēsējiem nācies no mājām gumijas laivās evakuēt vairāk nekā 100 cilvēku. Interesanti, ka tādi plūdi Vaildvudā nebija pat pirms trim gadiem postošās viesuļvētras Sandy laikā.

10 štatos un galvaspilsētā Vašingtonā sniega vētras dēļ arī vakar bija spēkā ārkārtas stāvoklis. No sniega segas nav izdevies attīrīt daudzu lidostu skrejceļus, un, kā norāda BBC, papildus tiem 7000 reisiem, kas bija atcelti nedēļas nogalē, nenotiks arī simtiem avioreisu pirmdien. Stihijas priekšā nācies kapitulēt pat ASV aizsardzības ministram Eštonam Kārteram. Atgriežoties no vīzītes Eiropā, viņa speciāli aprīkotā lidmašīna Doomsday Plane nav varējusi nosēsties Endrjūza gaisa kara spēku bāzes lidlaukā Mērilendas štatā, un tai nācies doties uz Tampas lidostu Floridā, raksta AP.

Reuters vēsta, ka vētras laikā elektroenerģijas nav bijis vairāk nekā 240 000 mājsaimniecību – lielākoties Ziemeļkarolīnā un Ņūdžersijā. Daudzviet elektrības piegādi izdevies operatīvi atjaunot, bet ne visur. Jāpiebilst, ka par to jau pirms vētras bija brīdinājis Ņūdžersijas gubernators Kriss Kristijs. «Ja paliekat bez elektrības un apkures, nevajag sēdēt mājās un aukstumā gaidīt, kad to atjaunos. Ja varat, meklējiet pajumti pie kāda no tuviniekiem vai draugiem,» viņa teikto citē Reuters.

Vakar no rīta tika atcelti sestdienas vakarā ieviestie transporta kustības ierobežojumi Ņujorkā, kur uzsnigusi 68 centimetru bieza sniega sega. Meteorologi norāda, ka kopš 1869. gada, kad sākts regulāri veikt novērojumus, tas bijis otrs spēcīgākais sniegputenis pilsētas vēsturē – lielāks sniega daudzums reģistrēts vienīgi 2006. gada februārī. Ņujorkas varasiestādes noteica privātā transporta kustības aizliegumus, lai ielas būtu iespējams attīrīt no sniega. Tika slēgti arī pilsētas tilti un pārtraukta vilcienu kustība tajās metro līnijās, kas iznāk virszemē. Sestdienas pievakarē neierasts klusums valdīja Brodvejā, kur bija atceltas visas izrādes, slēgtas bija arī daudzas kafejnīcas un restorāni. BBC norāda, ka daļa ņujorkiešu gan devušies pilsētas ielās baudīt ziemu – Taimskvērā notikusi vērienīga pikošanās, bet Centrālparks bijis slēpotāju pilns. Līdzīga aina bijusi novērojama galvaspilsētā Vašingtonā, kuru nedēļas nogalēs parasti apmeklē ļoti daudz cilvēku – sestdien un svētdien pie tās memoriāliem valdījis neierasts klusums, ja atskaita bērneļus, kuri rotaļājušies kupenās. Arī Vašingtonā sniega segas biezums pārsniedzis 60 centimetrus, bet visdāsnāk ar sniegu aplaimota Šeperdstauna Rietumvirdžīnijā, kur uzsnigusi 103 centimetrus bieza sniega kārta.

Pavisam kopš piektdienas sniega vētra prasījusi vismaz 19 cilvēku dzīvības. Seši no viņiem gājuši bojā, šķūrējot sniegu. Pārējie nāves gadījumi ir saistīti ar negadījumiem uz ceļiem. Cilvēki gājuši bojā avārijās, piemēram, kādu pusaudzi, kurš kamaniņās vizinājies aiz apvidus automašīnas, notriekusi kravas automašīna. Traģisks atgadījums noticis Ziemeļkarolīnā, kur kāds šoferis uz šosejas apstājies, lai palīdzētu no sniega kupenas izvilkt tur iestrēgušu automašīnu. Taču šī spēkrata vadītājam šķitis, ka viņu vēlas aplaupīt, un viņš izšāvis uz brīvprātīgo palīgu, to nogalinot.



Pasaulē

Var jau visādi dēvēt Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO), bet, kā mēdz teikt, citas tik visaptverošas globālas organizācijas mums nav. Jāiztiek ar to, kas ir. Šonedēļ tika atklāta ikgadējā ANO Ģenerālā asambleja, kurā jau paspēja uzstāties gan ASV prezidents Džo Baidens, gan Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, gan mūsu pašu prezidents Edgars Rinkēvičs.

Svarīgākais