AI: "Apple", “Samsung” un “Sony” iegūst resursus, izmantojot bērnu darbu

© youtube/ekrānšaviņš

Tehnoloģiju giganti “Apple”, “Samsung” un “Sony” savas produkcijas ražošanā izmanto minerālus, kas iegūti Āfrikā, izmantojot ar bērnu darbu, teikts “Amnesty International” (AI) oficiālajā ziņojumā.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija konstatējusi - šīs kompānijas nav veikušas pat elementāras pārbaudes, lai noskaidrotu un pārliecinātos, vai to produkcijā izmantojamo derīgo izrakteņu iegūšanā un pārstrādē netiek ļaunprātīgi ekspluatēts bērnu darbs.

“Amnesty International” rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka Ķīnas minerālu ieguvēja “Zhejiang Huayou Cobalt Ltd” meitsabiedrība “Congo Dongfang Mining” iepērk kobaltu Kongo Demokrātiskajā Republikā, kas ir bēdīgi slavena ar bērnu darba izmantošanu.

Šo Kongo iegūto metālu vai no tā izgatavotos produktus iegādājas vairākas globālas korporācijas, piemēram: “Apple”, “Daimler”, “Dell”, HP, “Huawei”, “Lenovo”, LG, “Microsoft”, “Samsung”, “Sony”, “Vodafone” un “Volkswagen”.

Par spīti tam, ka vismaz 50% visas pasaules kobalta tiek iegūti Kongo DR, valsts šahtās ir ārkārtīgi slikti apstākļi. “Amnesty International” ziņojumā atrodama informācija, ka kopš 2014.gada rudens tieši tur gājuši bojā vismaz 80 cilvēki, turklāt starp šahtās strādājošajiem ir tūkstošiem bērnu vecumā no septiņiem gadiem, kuri strādā pat 12 stundas diennaktī. Bērni par darbu saņem 1-2 ASV dolārus dienā. Bērni strādā šausmīgos apstākļos, tiem bieži vien nav pat cimdu vai sejas masku, kas aizsargātu tos no dažādām ādas un plaušu slimībām.  

Svarīgākais