Rinkēvičs aicina stiprināt NATO klātbūtni Baltijas valstīs

© scanpix

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), piedaloties Traķos notiekošajā ārlietu un drošības politikas ekspertu seminārā "Sniega tikšanās", izteicis aicinājumu stiprināt NATO alianses klātbūtni Baltijas valstīs, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Uzrunā Rinkēvičs norādīja uz sarežģīto situāciju, kas valda NATO dalībvalstu robežu tuvumā un liek aliansei būt aktīvai un stāties pretī globāliem izaicinājumiem. Notikumu attīstība pasaulē liek NATO atgriezties pie sava pamatuzdevuma - alianses locekļu drošības garantēšanas, sprieda Rinkēvičs.

"Mums nav palicis nepamanīts, ka pagājušā gada nogalē apstiprinātajā jaunajā Krievijas nacionālās drošības stratēģijā NATO un ASV tiek definēti kā nacionālās drošības apdraudējumi. Minētais vēlreiz apliecina nepieciešamību stiprināt alianses aizsardzības spējas, tostarp Baltijas valstīs," pauda ministrs.

"Šajā kontekstā NATO Varšavas samitā pieņemtajiem lēmumiem būs īpaša nozīme. Mēs ceram uz ilgstošu un skaitliski nozīmīgu sabiedroto spēku un militāro resursu klātbūtni, kas nodrošinās ticamu un efektīvu atturēšanas politiku," uzsvēra Rinkēvičs, kurš kā svarīgus raksturoja alianses centienus nodrošināties pret tā dēvētā hibrīdkara scenārijiem.

Tāpat Rinkēvičs aicināja uz ciešāku NATO un partnervalstu Somijas un Zviedrijas sadarbību, kas stiprinātu drošību Ziemeļeiropā, kā arī akcentēja Eiropas Savienības un NATO sadarbības būtisko nozīmi kopējo lielo izaicinājumu priekšā.

Šī gada diskusija būs veltīta drošības izaicinājumiem Eiropai un NATO atbildei uz tiem. Diskusijā piedalīsies vairāku valstu ārlietu ministri, tajā skaitā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Rumānijas, Slovākijas un Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministrs Deivids Lidingtons, kā arī citas augstas ārvalstu amatpersonas, piemēram, ASV valsts sekretāra palīdze Eiropas un Eirāzijas lietās Viktorija Ņūlande, NATO ģenerālsekretāra vietnieks Aleksands Veršbovs un NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Neapolē komandieris admirālis Marks Fērgusons.

Svarīgākais